Detail předmětu

Chemie potravin III

FCH-MCO_CHP3Ak. rok: 2008/2009

Předmět navazuje na předcházející předměty Chemie potravin I. a II.. Studenti budou seznámeni s fyzikálně-chemickými vlastnostmi složek potravin na bázi polysacharidů, bílkovin a lipidů, jakož i významnými reakcemi, které probíhají při jejich skladování, resp. kulinárním a technologickém zpracování. U vybraných polysacharidů a proteinů bude studenti seznámeni i s jejich modifikacemi a využitím nejen v potravinářském průmyslu.

Jazyk výuky

čeština

Počet kreditů

2

Výsledky učení předmětu

Studenti získají přehled o vlastnostech a využiti přírodních látek v potravinařském průmyslu.

Prerekvizity

Základní znalosti z organické chemie a biochemie.

Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody

Metody vyučování závisejí na způsobu výuky a jsou popsány článkem 7 Studijního a zkušebního řádu VUT.

Způsob a kritéria hodnocení

Zkouška se bude skládat z prezentace projektu a písemné části zahrnující vypracování odpovědí na 5 otázek z dané problematiky.

Osnovy výuky

1. Chemické složení potravin
2. Bílkoviny- struktura, vlastnosti a jejich odbourávání
3.Výskyt, složení a změny v průběhu technologického zpracování
4. Modifikované proteiny a jejich využití
5. Tuky- struktura, vlastnosti a jejich odbourávání
6. Výskyt, složení a změny v průběhu technologického zpracování
7. Polysacharidy- struktura, vlastnosti a jejich odbourávání
8. Výskyt, složení a změny v průběhu technologického zpracování
9. Výroba a využití modifikovaných polysacharidů

Učební cíle

Cílem předmětu je doplnění doposud získaných znalostí z oblasti chemie potravin.

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky

Zpracování projektu na zvolené aktuální téma z oblasti potravin s jeho následná prezentace.

Základní literatura

VELÍŠEK, J., Chemie potravin I, II a III, Ossis, Tábor, 1999 (CS)

Doporučená literatura

VELÍŠEK, J., CEJPEK, K., Biosynthesis of Food Components, Ossis, Tábor, 2008 (CS)

Zařazení předmětu ve studijních plánech

  • Program NPCP_CHTP magisterský navazující

    obor NPCO_CHTP , 2. ročník, zimní semestr, povinně volitelný

  • Program NKCP_CHTP magisterský navazující

    obor NKCO_CHTP , 2. ročník, zimní semestr, povinně volitelný

  • Program CKCP_CZV celoživotní vzdělávání (není studentem)

    obor CKCO_CZV , 1. ročník, zimní semestr, povinně volitelný

Typ (způsob) výuky

 

Přednáška

26 hod., nepovinná

Vyučující / Lektor