Detail předmětu

Management jakosti procesů

FSI-XMJAk. rok: 2009/2010

Principy procesního managementu. Identifikace procesů. Navrhování procesů. Metrizace procesů. Kritické faktory úspěchu. Statistická regulace statisticky zvládnutých procesů. Regulační diagramy pro kumulované součty, pro výběrový průměr s výstražnými mezemi, přejímací regulační diagramy. Prevence nejakosti procesů. Systémová FMEA výrobků, procesů. Metoda QFD.

Jazyk výuky

čeština

Počet kreditů

5

Výsledky učení předmětu

Znalosti potřebné pro jednoznačnou identifikaci procesů, stanovení jejich kritických faktorů úspěchu a logické odvození znaků, jejichž řízením jsou procesy vedeny k jakostním výstupům. Dovednosti identifikovat procesy, analyzovat rizika a používat vhodné nástroje umožňující včasné korekční zásahy. Dovednosti používat preventivní metody FMEA a QFD k minimalizaci nesprávných zadání na vstupech procesů.

Prerekvizity

Znalosti managementu jakosti, systémové a operační analýzy a syntézy. Projektový management.

Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody

Metody vyučování závisejí na způsobu výuky a jsou popsány článkem 7 Studijního a zkušebního řádu VUT.

Způsob a kritéria hodnocení

Podmínky udělení zápočtu: Presence ve cvičení. Vypracování seminární práce na téma vypsané na začátku semestru.
Studenti se musí podrobit zkoušce (kombinovaná písemná a ústní). Klasifikační hodnocení studenta: výborně (90-100 bodů), velmi dobře (80-89 bodů), dobře (70-79 bodů), uspokojivě (60-69 bodů), dostatečně (50-59 bodů), nevyhovující (0-49 bodů).

Učební cíle

Vyložit principy procesního managementu. Naučit provádění identifikace procesů, vytváření procesních modelů. Dimenzování zdrojů. Zásady pro tvorbu řídicí dokumentace. Naučit používání technik a nástrojů efektivního řízení procesů. Naučit techniky analýzy rizik a jejich prevence. Naučit kladnému transferu všech dříve absolvovaných teoretických předmětů a jejich využívání jako nástrojů pro účinné a efektivní řízení procesů k jakosti.

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky

Kontrola přítomnosti se provádí ve cvičení. Účast je jednou z podmínek udělení zápočtu. Za omluvenou nepřítomnost může učitel stanovit náhradní program.

Základní literatura

Taguchi, G.; Elsayed, E. A.; Hsiang, T.: Quality Engineering in Production Systeme. McGraw-Hill, Singapore, 1989
Duben, J.: Objektové modely podniku. Grada Publishing, Praha, 1996
Akao, Y.; Mizuno, S.: QFD – The Customer – Driven Approach to Quality Planning and Deployment. Asian Productivity Organization, Tokyo, 1994

Doporučená literatura

Fiala, A. a kol.: Management jakosti s podporou norem ISO 9000:2000. Verlag Dashöfer, Praha, 2000
Straka, M.: Vývoj databázových aplikací. Grada Publishing, Praha, 1992
Dolanský, V.; Měkota, V.; Němec, V.: Projektový management. Grada Publishing, Praha, 1996

Zařazení předmětu ve studijních plánech

  • Program M5I-P magisterský

    obor M-MŘJ-5 , 2. ročník, zimní semestr, povinný

  • Program M2A-P magisterský navazující

    obor M-MŘJ , 2. ročník, zimní semestr, povinný

Typ (způsob) výuky

 

Přednáška

26 hod., nepovinná

Vyučující / Lektor

Osnova

• Principy managementu. Funkce managementu. Liniové řízení, funkční řízení. Procesní řízení. Vztah organizační struktury, infrastruktury a procesů v rámci podniku (organizace) jako systému.
• Modelování procesů. Mapování procesů, identifikace zdrojů, tvorba řídicí dokumentace. Plánování a kapacitní propočty. Optimalizace zdrojů. Analýza užitné hodnoty. Analýza rizik. QFD, FMEA, HACCP.
• Měření výkonnosti procesů. Určování indikátorů, analýza faktorů úspěšnosti, zjišťování kritických faktorů úspěšnosti.
• Monitorování procesů. Regulace procesů. Metoda kumulovaných součtů, regulační diagramy pro aritmetický průměr s výstražnými mezemi, přejímací regulační diagramy.
• Management konfigurace. Řízení změn procesů.

Cvičení

26 hod., povinná

Vyučující / Lektor

Osnova

• Mapování procesů.
• Zjišťování „hlasu zákazníka (VOC)“, určování specifikací (QFD).
• Dimenzování zdrojů – technickoekonomické propočty.
• Analýza rizik – FMEA, HACCP.
• Měření výkonnosti procesů (CSF, BSC).