Detail předmětu

Správa daní a poplatků

FP-SDPAk. rok: 2009/2010

Cílem je seznámit studenty se zákonem o správě daní a poplatků jako sezákladním procesněprávním předpisem pro uplatňování jednotlivých daňovýchzákonů v praxi, vysvětlit základní pojmy daňového procesu a aplikovatvybraná ustanovení zákona o správě daní a polatků při řešení praktickýchpříkladů.
Předmět je zaměřen zejména na následující oblasti: Orgány státní moci a ústavní pořádek České republiky, státní správa a územní uspořádání. Základní teorie daňového práva, daňové procesně právní předpisy a jejich vztah k ostatním daňovým předpisům. Základní pojmy daňového procesu. Působnost a členění zákona o správě daní a poplatků. Základní zásady daňového řízení. Subjekty daňového řízení (správce daně, daňový subjekt, třetí osoby). Průběh daňového řízení. Daňová kontrola. Lhůty v daňovém řízení. Základní náležitosti rozhodnutí, právní moc, vykonatelnost a neplatnost rozhodnutí. Přípravné řízení. Sankce za neplnění povinnosti nepeněžité povahy. Daňové přiznání, dodatečné a opravné přiznání. Vytýkací řízení, stanovení daně podle pomůcek, vyměření daně. Řádné a mimořádné opravné prostředky. Rozhodování soudů ve správním soudnictví o žalobách proti rozhodnutí správce daně. Placení daní. Sankce za neplnění povinností peněžité povahy. Zajištění daně, zástavní právo, daňová exekuce. Správní poplatky za přijetí žádosti u správce daně.

Jazyk výuky

čeština

Počet kreditů

4

Zajišťuje ústav

Výsledky učení předmětu

Studenti budou znát jak teorii daňového procesního práva, tak praktické postupy při uplatňování zákona o správě daní a poplatků. Osvojí si základní dovednosti při zpracování přihlášky k registraci, dodatečného přiznání, odvolání a dalších podání v daňovém řízení. Budou schopni poradit daňovému subjektu, jak má uplatňovat svá práva před správcem daně

Prerekvizity

Znalost občanského práva (právní subjektivita fyzických a právnických osob, zatupování), obchodního práva (pojmy podnikání, obchodní firma, jednání za společnost, druhy obchodních společností, jejich statutární orgány), daně z příjmů fyzických osob a daně z příjmů právnických osob, zákona o účetnictví, finančního práva.

Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody

Metody vyučování závisejí na způsobu výuky a jsou popsány článkem 7 Studijního a zkušebního řádu VUT.

Způsob a kritéria hodnocení

Pro udělení klasifikovaného zápočtu je požadováno splnění následujících podmínek:
- písemné vypracování řešení kontrolních otázek a zadaných praktických úkolů
- znalost probrané látky a její praktické aplikace
- písemný test; v případě potřeby ústní dozkoušení

Osnovy výuky

Základy daňového procesu.
Členění zákona o správě daní a poplatků, rozsah působnosti zákona. Historický vývoj.
Základní zásady daňového řízení.
Subjekty daňového řízení.
Průběh daňového řízení.
Stanovení daně dokazováním a podle pomůcek, rozhodnutí.
Přípravné řízení, pokuty.
Vyměřovací řízení.
Řádné opravné prostředky.
Mimořádné opravné prostředky.
Rozhodování soudů ve správním soudnictví o žalobách proti rozhodnutí správce daně.
Placení daní, správní poplatky.
Zajištění daně, zástavní právo, exekuce.

Učební cíle

Hlavním cílem předmětu je, aby si studenti osvojili teoretické základy daňového procesního práva a zákon o správě daní a poplatků tak, aby dokázali prakticky aplikovat příslušná ustanovení zákona při řešení praktických příkladů v oblasti daňového řízení a správy daní, zejména při uplatňování práv a povinností daňového subjektu před správcem daně. K tomu je nutné zvládnout jak příslušné právní předpisy z oblasti správy daní, tak pokyny Ministerstva financí k daňovému řízení. Dále je nutné na základě znalosti právních předpisů dokázat zpracovat vybraná podání, která podává poplatník svému finančnímu úřadu, včetně opravných prostředků. V neposlední řadě je třeba pochopit jak nutnost splnění daňových povinností vůči státu, tak dokázat uplatnit práva daňového subjektu před správcem daně.

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky

Kontrola výsledků zadávaných praktických úkolů ve cvičeních (přihláška k registraci, plná moc, odvolání, žádost o posečkání apod.).

Základní literatura

HRSTKOVÁ DUBŠEKOVÁ, L.: Správa daní podle daňového řádu, aktuální vydání skript, Akademické nakladatelství CERM, Brno (CS)
Úplné znění ÚZ - Daňový řád. Daňové poradenství. Územní finanční orgány Ostrava, Sagit (aktuální znění) (CS)

Zařazení předmětu ve studijních plánech

  • Program BAK bakalářský

    obor BAK-DP , 3. ročník, zimní semestr, povinný

Typ (způsob) výuky

 

Přednáška

20 hod., nepovinná

Vyučující / Lektor

Cvičení

10 hod., nepovinná

Vyučující / Lektor