Detail předmětu

Chemie potravin I

FCH-BCO_CHP1Ak. rok: 2010/2011

Chemické složení potravin, vliv chemického složení potravin na řízení technologických operací v potravinářském průmyslu. Aminokyseliny, peptidy, bílkoviny. Změny bílkovin při vybraných technologických operacích. Mastné kyseliny a lipidy. Reakce lipidů, hydrolýza, autooxidace mastných kyselin, reverze a ketonové žluknutí. Monosacharidy a polysacharidy. Technologicky významné vlastnosti sacharidů. Přehled významných polysacharidů. Reakce sacharidů.

Jazyk výuky

čeština

Počet kreditů

2

Výsledky učení předmětu

Studenti získají přehled o základních složkách potravin z hlediska jejich chemických vlastností, struktury a reaktivity.

Prerekvizity

Pro úspěšné absolvování kurzu je nutné mít základní znalosti biochemie, organické a anorganické chemie.

Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody

Metody vyučování závisejí na způsobu výuky a jsou popsány článkem 7 Studijního a zkušebního řádu VUT.

Způsob a kritéria hodnocení

Zkouška se skládá z písemné a ústní části.
Písemná část obsahuje otázky zaměřené na základní pojmy.
Podmínkou pro postup k ústní zkoušce je úspěšné splnění písemného testu. Při ústní zkoušce má student prokázat stupeň porozumění danému předmětu.

Osnovy výuky

1.Aminokyseliny; 2. Peptidy; 3. Bílkoviny; 4. Reakce bílkovin; 5. Mastné kyseliny; 6. Homolipidy; 7. Heterolipidy; 8. Komplexní lipidy a doprovodné látky lipidů; 9. Reakce lipidů; 10. Monosacharidy; 11. Deriváty monosacharidů a oligosacharidy; 12. Polysacharidy; 13. Reakce sacharidů

Učební cíle

Cílem kurzu je ukázat studentům potraviny jako soubor chemických sloučenin (většinou poživatelných a chutných) s určitými vlastnostmi. Naučit studenty vyvozovat z chemických vlastností těchto sloučenin patřičné závěry, které budou aplikovat při veškerých technologických operacích s potravinami.

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky

Účast na přednáškách není povinná, ale doporučuje se.

Základní literatura

VELÍŠEK, J., Chemie potravin I, Ossis, Tábor, 1999 (CS)

Zařazení předmětu ve studijních plánech

Typ (způsob) výuky

 

Přednáška

26 hod., nepovinná

Vyučující / Lektor