Detail předmětu

Technologie biopolymerů

FCH-BCO_TBPAk. rok: 2010/2011

Technologie polysacharidů, zdroje polysacharidů, průmyslové využití polysacharidů, využití: škrobu, celulosy, kyseliny hyaluronové, chitinu, agaru, karagenanu, dextranu. Technologie bílkovin, zdroje bílkovin, využití: kolagenu, keratinu, kaseinu, elastinu.

Jazyk výuky

čeština

Počet kreditů

5

Výsledky učení předmětu

Znalost základních výrobních postupů a jejich fyzikálně-chemické podstaty.

Prerekvizity

organická a fyzikální chemie; základy chemického inženýrství

Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody

Metody vyučování závisejí na způsobu výuky a jsou popsány článkem 7 Studijního a zkušebního řádu VUT.

Způsob a kritéria hodnocení

Průběžná kontrola : během kursu formou jedné samostatné písemné práce.
Zkouška: studující písemnou a ústní formou prokáže znalost a logické porozumění probírané látky

Osnovy výuky

Biopolymery - přehled, historie
Škrob
Kyselina hyaluronová
Chitin a chitosan
Dextran, agar, karagenan
Kolagen
Keratin
Kasein
Elastin
Speciální biopolymery

Učební cíle

Cílem předmětu „Technologie biopolymerů“ je poskytnout studentům základní přehled o výrobě,zpracování a vlastnostech jednotlivých skupin využívaných biopolymerů, především polysacharidů a bílkovin.. Důraz se klade na fyzikálně chemickou podstatu průmyslových výrob a vysvětlení vlastností surovin, poloproduktů a konečných výrobků z hlediska chemie makromolekulárních látek.

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky

není

Základní literatura

Kadlec P. a kol.: Technologie sacharidů, VŠCHT, Praha 2000 (CS)
Čopíková J. : Chemie a analytika sacharidů, VŠCHT, Praha 1997 (CS)

Doporučená literatura

Vandamme E. J., Steinbüchel A.: Biopolymers Vol. 5-6. Wiley-VCH, Weinheim 2002. (EN)

Zařazení předmětu ve studijních plánech

  • Program BKCP_CHCHT bakalářský

    obor BKCO_SCH , 3. ročník, letní semestr, povinně volitelný

  • Program BPCP_CHCHT bakalářský

    obor BPCO_SCH , 3. ročník, letní semestr, povinně volitelný

Typ (způsob) výuky

 

Přednáška

26 hod., nepovinná

Vyučující / Lektor