Detail projektu

Architektura systému pro zabezpečený real-time monitoring energetických soustav

Období řešení: 01.08.2019 — 30.06.2021

Zdroje financování

Technologická agentura ČR - Národní centra kompetence 1

- plně financující (2019-06-30 - 2021-06-30)

O projektu

Projekt se věnuje oblasti real-time monitorovacích systémů pro provozovatele přenosových soustav a jejich spolupráci. Tyto systémy jsou doposud vyvíjeny jako jednotlivá řešení bez standardizované architektury a bez přesného stanovení požadavků na dostupnost, spolehlivost a kyberbezpečnost. Na rozdíl od klasických informačních systémů běžících výlučně nad IP sítí se v nich používají průmyslové real-time protokoly, jako je např. ICCP-TASE.2, a doposud pro ně neexistuje žádná ucelená metodika či postup pro ověření spolehlivostních charakteristik a kyberbezpečnosti, přestože jsou již v praxi nasazovány ve velkém měřítku a v klíčových kritických infrastrukturách, jako jsou přenosové soustavy elektřiny. Projekt se skládá ze dvou části: 1) Architektura systému pro monitoring přenosových soustav s hlavním zaměřením na modul pro real-time komunikaci s přijímáním a zpracováním velkých dat a spolehlivostní a kyberbezpečnostní charakteristiky komunikace v rámci systémů používaných v energetických prostředích vč. propojení na SCADA. 2) Návrh a realizace testovacího generátoru určeného pro specifické komunikační protokoly pro energetiku.

Popis anglicky
The emergence of the NCC Center is a response to strong demand for products and solutions to ensure cybersecurity of critical and non-critical information infrastructures. The Center brings together top research institutes and long-term cybersecurity industries to do collaborative R&D in cybersecurity solutions at the HW and SW level and mechanisms for certifying security features of the products. With its industry partners, the Center will seek to deploy the solutions in the ever-growing cybersecurity market. It will strengthen the Czech industry and research at European and world level.

Klíčová slova
SCADA, ICCP-TASE.2, IEC 60870 -5-101

Klíčová slova anglicky
cybersecurity, information and communication technologies, certification, security technologies, critical infrastructure protection, information security, security research, applied research, commercialization

Označení

TN01000077/04

Originální jazyk

čeština

Řešitelé

Útvary

Ústav telekomunikací
- příjemce (01.08.2019 - 30.06.2021)

Výsledky

PITNER, T.; SLAVÍČEK, K.; RANDÁK, M.; GROLIG, L.; MBAREK, B.; ČÍKA, P.; ŠTŮSEK, M.; ILGNER, P.; SIKORA, M.; HAVELKA, P.; BEDNÁŘ, M.; POSPÍŠIL, Z.: TASE-2-IEC 101-interface; Implementace komunikačních rozhraní v monitorovacích systémech přenosových soustav. Servery Ústavu telekomunikací, FEKT VUT v Brně, Masarykovy univerzity a společnosti Unicorn Systems, a.s.. URL: https://www.utko.fekt.vut.cz/architektura-systemu-pro-zabezpeceny-real-time-monitoring-energetickych-soustav. (software)
Detail

ČÍKA, P.; ŠTŮSEK, M.; ILGNER, P.; SIKORA, M.; PITNER, T.; SLAVÍČEK, K.; RANDÁK, M.; MBAREK, B.; GROLIG, L.; HAVELKA, P.; BEDNÁŘ, M.; POSPÍŠIL, Z.: TASE-2-IEC 101-generator; Software pro generování datového provozu pro monitorovací a řídicí systémy TSO na protokolech ICCP-TASE.2 a IEC 60870-5-101. Servery Ústavu telekomunikací, FEKT VUT v Brně, Masarykovy univerzity a společnosti Unicorn Systems, a.s.. URL: https://www.utko.fekt.vut.cz/architektura-systemu-pro-zabezpeceny-real-time-monitoring-energetickych-soustav. (software)
Detail