Detail projektu

Membránová destilace pro silně znečistěné a agresivní prostředí

Období řešení: 01.06.2021 — 31.05.2023

Zdroje financování

Evropská unie - OP PIK - Aplikace

- plně financující (2021-05-26 - 2023-05-31)

O projektu

Předmětem projektu je verifikace technologie výroby polypropylenových membránových destilací pro malo- a částečně velkosériovou výrobu. Navrhovaná membránová destilace založená na výhradně polypropylenových elementech je unikátní výrobek. Nahrazení kovového výměníku polypropylénovým je zásadní výhodou pro udržení dlouhodobé provozuschopnosti zařízení v reálných průmyslových podmínkách - tj. za předpokladu, že zpracovávané medium, odpadní voda / kapaliny obsahují vysoké procento částic, které mají tendenci se usazovat na povrchu kapilár, a tím je do značné míry blokovat. Ohebnost klíčových elementů, jak kontaktoru tak výměníku, totiž umožnuje jednoduchou a účinnou metodu odstranění vrstev částic z povrchu všech kapilár. Navíc unikátní chaotizace membránových kontaktorů garantuje velmi vysoký stupně využití membrán.

Popis anglicky
The subject of the project is the verification of the technology of polypropylene membrane distillations for small and partly large-scale production. Small-batch and special production will be focused on specific tailor-made deliveries for universities and further research. Large-scale production as a subcontract for companies that produce equipment for the treatment of difficult-to-treat wastewater and similar media.

Klíčová slova
polypropylenové membránové destilace, kapiláry, výměník tepla

Klíčová slova anglicky
polypropylene membrane, distillations

Označení

CZ.01.1.02/0.0/0.0/20_321/0024886

Originální jazyk

čeština

Řešitelé

Útvary

Laboratoř přenosu tepla a proudění
- spolupříjemce (01.06.2021 - 31.05.2023)
ZENA s.r.o.
- příjemce (01.06.2021 - 31.05.2023)

Výsledky

DOHNAL, M.; DOHNAL, M.; RAUDENSKÝ, M.; BARTULI, E.; HVOŽĎA, J.: Membránová destilace budovaná výhradně na polypropylenovém základě – kontaktor a chladič; Membránová destilace budovaná výhradně na polypropylenovém základě – kontaktor a chladič. laboratoř firmy Zena, Pharma PARK, Karásek 1a, Brno. URL: http://www.zena-membranes.cz/. (funkční vzorek)
Detail

RAUDENSKÝ, M.; DOHNAL, M.: Membránová destilace pro silně znečištěné a agresivní prostředí; Ověřená technologie výroby membránových svazků. laboratoř firmy Zena, Pharma PARK, Karásek 1a. (ověřená technologie)
Detail