Detail projektu

Škálovatelný ionizátor pro vesmírné technologie a laboratorní aplikace

Období řešení: 01.01.2023 — 31.12.2025

Zdroje financování

Technologická agentura ČR - 6. veřejná soutěž - Program průmyslového výzkumu a experimentálního vývoje TREND

- plně financující

O projektu

Vývoj plazmového zdroje zapadá do již realizovaných výzkumných aktivit společnosti SpaceLab EU coby uchazeče-koordinátora, jehož dlouhodobým cílem je vývoj revolučního typu satelitního elektrického pohonu, zaměřené na použití na velmi nízkých oběžných drahách (VLEO). Právě v segmentu elektrických pohonů, ale i souvisejících laboratorních přístrojů pro výzkumné účely, jichž je plazmový zdroj coby ionizátor plynu klíčovou součástí, dnes panuje značná fragmentace. Existující plazmové zdroje/ionizátory byly zpravidla vyvinuty pro specifická paliva (xenon, jód, CO2) a jsou tak použitelné pouze pro velmi specifické účely. V tomto kontextu je ambicí SpaceLabEU nabídnout vysoce efektivní a modulární plazmový zdroj/ionizátor, který je kompatibilní s atomárními i molekulárními plyny, je použitelný na velmi nízkých oběžných drahách Země (případně Marsu), má předvídatelný výkon a umožňuje uplatnění pro různé typy elektrických pohonů a iontové opracování, ať již ve vesmírných či pozemských podmínkách.

Popis anglicky
The aim of the project is to develop a new type of plasma source (ioniser) operating in a wide range of powers, pressures and gases, complemented by a digital twin computational model. The project responds to the fragmentation of the plasma source market and the diversity of technical solutions in the electric propulsion and laboratory ionizer segments. The plasma source developed in the project will use an innovative type of plasma excitation combining capacitively coupled plasma with electron-cyclotron resonance, which will allow its scalability for different volumes, pressures and powers. The digital twin model will then ensure the predictability of the ioniser. The project primarily targets the space technology sector (private and public), semiconductor and biotechnology industry.

Klíčová slova
Plazmový zdroje; plazmový ionizátor; vesmírné technologie; nízkoteplotní nerovnovážné plazma.

Klíčová slova anglicky
ionizer, plasma source, space technology, plasma model

Označení

FW06010622

Originální jazyk

čeština

Řešitelé

Drexler Petr, doc. Ing., Ph.D. - hlavní řešitel
Juřík Karel, Ing. - spoluřešitel
Kadlec Radim, Ing., Ph.D. - spoluřešitel

Útvary

Ústav teoretické a experimentální elektrotechniky
- příjemce (01.06.2022 - nezadáno)

Výsledky

ŠŤASTNÝ, M.; MRÓZEK, K.; JUŘÍK, K.; NOVOTNÝ, M.; HAVLÍČEK, L.; OBRUSNÍK, A. Numerical simulation of a low-pressure electrodeless ion source intended for air-breathing electric propulsion. 2023.
Detail