Detail projektu

Virtuální prostředí pro prezentaci výstupů matematických modelů pohybu osob

Období řešení: 01.01.2023 — 31.12.2025

Zdroje financování

Technologická agentura ČR - 6. veřejná soutěž - Program průmyslového výzkumu a experimentálního vývoje TREND

- plně financující (2023-02-10 - nezadáno)

O projektu

Stávající nástroje pro matematické modelování dopravního proudu pěších poskytují z pohledu teorie i praxe velmi kvalitní výstupy, avšak vizuální reprezentace takových modelův podobě animací osob nebo davů jsou spíše technického rázu a to jak v případě videa a obrázků, tak v případě virtuální reality, kde navíc chybí prvky interakce a uživatel se tak stává pouze pasivním pozorovatelem. Tato grafická zaostalost má potom negativní dopad na celkový dojem a porozumění při prezentaci výsledků modelování dopravního proudu pěších laické veřejnosti, v případě virtuální reality pak je výrazně omezena hlavní vlastnost VR technologií, tj. možnost vtažení uživatele do prezentovaného obsahu a aktivní interakce jak s prezentovaným prostředím, tak s agenty, kteří se v daném prostředí nachází např. ve formě virtuálních avatarů). Navrhovaný projekt si klade za cíl výše uvedené nedostatky v oblasti vizualizace odstranit, samotný proces prezentace dále optimalizovat a vytvořit tak nástroj, který umožní statistické a numerické výstupy včetně trajektorií agentů prezentovat v moderním grafickém prostředí s cílem dosáhnout tak fotorealistické grafické úrovně a animace agentů, která je exaktní vzhledem k provedeným matematickým modelům na jedné straně, a uživatelsky přívětivá na straně druhé (uživatelsky komfortní a pochopitelná). Projekt je proto primárně zaměřen na prezentaci výsledků matematických modelů v prostředí virtuální reality, která umožní kromě pasivní prezentace i aktivní využití například pro trénování bezpečnostních složek nebo pro realizaci evakuačních cvičení a experimentů s vysokou úrovní ekologické validity (tj. situačního realismu) v budovách, které jsou teprve v projekční fázi. Transformace výstupů matematických modelů do graficky pokročilého virtuálního prostředí však kromě technické stránky procesu zahrnuje i řadu výzkumných otázek, které si projekt klade za cíl vyřešit a bez kterých není zajištěno dosažení vytyčených cílů. Jedná se především o problematiku pixelového vs. vnímaného realismu s ohledem na uživatelské aspekty, VR sickness (cybersickness) nebo náhodné generování agentů.

Popis anglicky
Existing tools for mathematical modelling of pedestrian traffic flow provide very good quality factual outputs, but the visual representation in the form of 3D animations is of strictly technical nature in the form of circles or cylinders, or very simplified 3D models of people, which has a negative impact on the impression and understanding when presenting the results to the general public and significantly limits the possibility of using virtual reality. The aim of the project is to eliminate the shortcomings in the field of visualization and to create a tool that will allow the statistical and numerical outputs to be presented in a modern graphical virtual reality environment with the aim of achieving a photorealistic graphical level.

Klíčová slova anglicky
Mathematical modelling, pedestrian traffic flow, Evacuation Plans, Artificial Intelligence, Simulation, Digital models, Video analysis, Movement of people in buildings

Označení

FW06010581

Originální jazyk

čeština

Řešitelé

Útvary

Ústav automatizace inženýrských úloh a informatiky
- spolupříjemce (13.06.2022 - nezadáno)
Masarykova Univerzita v Brně
- spolupříjemce (01.01.2023 - 31.12.2025)
VDT Technology a.s.
- spolupříjemce (01.01.2023 - 31.12.2025)
Mezinárodní bezpečnostní institut, z. ú.
- příjemce (01.01.2023 - 31.12.2025)