Detail publikace

Řešení problematiky nákládání s odpadním vodami na pravém břehu brněnské nádrže

MIFEK, R.

Originální název

Řešení problematiky nákládání s odpadním vodami na pravém břehu brněnské nádrže

Anglický název

RESOLUTION OF PROBLEMATICAL LOADING WITH SEWAGE WATER ON THE RIGHT WATERLINE OF BRNO'S DAM

Typ

článek ve sborníku ve WoS nebo Scopus

Jazyk

čeština

Originální abstrakt

Současný rozvoj městského odvodnění se opírá o stále intenzivnější úsilí lidského rodu zabezpečit si trvalý hospodářský růst při zachovám nebo dokonce vylepšení životních podmínek na Zemi. Tuto myšlenku - na počátku iniciovanou nemnoha ekologickými aktivisty a zájmovými organizacemi - dnes již přijala pod názvem trvale udržitelný rozvoj politická reprezentace všech hospodářsky vyspělých států. Kvalita životního prostředí se v 21. století stává součástí společensky uznávaných sociálních hodnot. Navrhovaný cílový stav odvodňovacích systémů ve městech je společností chápán jako vizitka rozvoje urbanizovaných území a životní úrovně v nich. Městské odvodnění patří mezi nejdražší a projekčně nejsložitější stavby městské infrastruktury. Proto je jejich hospodárný návrh neustále středem pozornosti jak vědeckého výzkumu, projekční praxe, tak i legislativy. Návrhem stěžejních prvků městského odvodnění se zabývá vědecko-technický obor Stokování. Stokové sítě jsou v současnosti chápány jako součást integrovaného celku soustavného odkanalizování, který se plánovitě rozvíjí v souladu s urbanistickým rozvojem v zájmové oblasti. Městské odvodňovací systémy jsou zdravotně-technická zařízení sloužící k hygienické dopravě tekutých odpadních produktů v souladu s požadavky bezpečného hydrologického režimu povrchových a podzemních vod, který neohrožuje životy a majetek obyvatel v zájmovém území.

Anglický abstrakt

The project solves problematical loading with sewage water on the right waterline of Brno's dam. Centralized systém of removal sewage water isn't built on the right waterline of Brno's dam. Sewage water is sometimes drained direct into dam. There is an undesirable efíect especially in sumrner - eutrophication. The project is solved in three versions - tanks, gravitational sewerage with sewage pumping plant and vacuum sewerage.

Klíčová slova v angličtině

Sewage water, dam, centralized system of removal sewage water, tank, gravitational sewerage with sewage pumping plant, vacuum sewerage

Autoři

MIFEK, R.

Rok RIV

2005

Vydáno

2. 2. 2005

Nakladatel

VUT v Brně, FAST

Místo

Brno

ISBN

80-214-2830-9

Kniha

Juniorstav 2005

Strany od

146

Strany do

151

Strany počet

6

BibTex

@inproceedings{BUT13060,
  author="Radim {Mifek}",
  title="Řešení problematiky nákládání s odpadním vodami na pravém břehu brněnské nádrže",
  booktitle="Juniorstav 2005",
  year="2005",
  pages="6",
  publisher="VUT v Brně, FAST",
  address="Brno",
  isbn="80-214-2830-9"
}