Přístupnostní navigace
E-přihláška
Vyhledávání Vyhledat Zavřít
Detail publikace
RAČEK, J. CHORAZY, T. VRŠANSKÁ, M. BRTNICKÝ, M. PRAX. O. RADETZKÁ, H. HLAVÍNEK, P.
Originální název
Možnosti zpracování gastro odpadu pyrolýzou k materiálovému využití
Anglický název
Processing of food waste by pyrolysis for material use
Typ
článek ve sborníku ve WoS nebo Scopus
Jazyk
čeština
Originální abstrakt
Gastro odpad (anglicky food waste) je biologicky rozložitelný odpad z kuchyní, restauračních provozoven, veřejných jídelen a stravoven, který představuje komplikovanou skupinu odpadů zejména z pohledu mikrobiologického oživení a z pohledu tvorby značného množství skládkových plynů a výluhů. Mikrobiologické znečištění představuje patogenní mikroorganismy, toxiny a další infekční patogeny, které představují potencionální biologické riziko pro zdraví lidí a živočichů. Gastro odpad je často také zdrojem zápachu a výskytu hmyzu a hlodavců, tudíž správný způsob nakládání s tímto odpadem je nezbytný zejména z důvodu zabránění šíření infekcí.
Anglický abstrakt
Food waste is a biodegradable waste from kitchens, restaurants, public canteens, which represents a complicated group of wastes, especially from the point of view of microbiological and leaches pollutions and greenhouse gases emission. According to the new legislation in the Czech Republic, it is no more acceptable to use the food waste for animal livestock. Food waste also cannot be crushed and drained into sewage system. Thus, it is necessary to find a new way for material transformation of such waste into some new usable product and meet the principles of circular economy. The thermal treatment of food waste, which represent one of suitable way of its processing, can be arranged by pyrolysis technology with these outputs: solid carbonaceous product (biochar), pyrolysis oil and pyrolysis gas (syngas). Solid carbonaceous product (biochar) seems to be attractive for energy and agriculture use or as a filter medium for wastewater treatment.
Klíčová slova
pyrolýza, gastro odpad, pevný uhlíkatý produkt, biochar
Klíčová slova v angličtině
pyrolysis, food waste, solid carbonaceous product, biochar
Autoři
RAČEK, J.; CHORAZY, T.; VRŠANSKÁ, M.; BRTNICKÝ, M.; PRAX. O.; RADETZKÁ, H.; HLAVÍNEK, P.
Vydáno
3. 10. 2019
Nakladatel
ARDEC s.r.o.
Místo
Brno
ISBN
978-80-86020-90-7
Kniha
MĚSTSKÉ VODY 2019
Číslo edice
1.
Strany od
171
Strany do
178
Strany počet
8
BibTex
@inproceedings{BUT159134, author="RAČEK, J. and CHORAZY, T. and VRŠANSKÁ, M. and BRTNICKÝ, M. and PRAX. O. and RADETZKÁ, H. and HLAVÍNEK, P.", title="Možnosti zpracování gastro odpadu pyrolýzou k materiálovému využití", booktitle="MĚSTSKÉ VODY 2019", year="2019", number="1.", pages="171--178", publisher="ARDEC s.r.o.", address="Brno", isbn="978-80-86020-90-7" }