Přístupnostní navigace
E-přihláška
Vyhledávání Vyhledat Zavřít
Detail publikace
PUNČOCHÁŘOVÁ, L. ZEMANOVÁ, J. VESPALCOVÁ, M.
Originální název
Aronie a bez černý - malé plody, ale velký benefit
Anglický název
CHOKEBERRY AND ELDERBERRY – SMALL FRUIT BUT BIG BENEFIT
Typ
článek ve sborníku ve WoS nebo Scopus
Jazyk
čeština
Originální abstrakt
Odrůdy drobného ovoce aronie (Aronia melanocarpa) a bezu černého (Sambucus nigra) představují jedny z nejbohatších zdrojů fenolických antioxidantů. V odrůdách aronie Nero a Viking a černého bezu Bohatka, Dana, Haschberg a Sambo byl stanoven obsah celkových fenolických látek a celkových anthokyanů, dále i vybrané technologicky významné parametry. Šťáva z odrůd Nero a Viking obsahovala: 6,23 a 6,70 g/l celkových fenolických látek; 2,42 a 2,15 g/l celkových anthokyanů; 84,44 a 107,67 g/l redukujících sacharidů. Šťáva ze 4 odrůd černého bezu obsahovala: celkové fenolické látky v rozmezí 5,25 a 8,17 g kyseliny galové/l; celkové anthokyany od 3,25 do 5,41 g kyanidin-3-glukosid/l; redukující sacharidy 53,20 až 61,50 g/L.
Anglický abstrakt
The varieties of small fruits of the species chokeberry (Aronia melanocarpa) and elderberry (Sambucus nigra) represent one of the richest sources of phenolic antioxidants. Total phenolics and total anthocyanins as well as selected technologically significant parameters has been determined in chokeberry varieties Nero and Viking and in elderberry varieties Bohatka, Dana, Haschberg and Sambo. Juice from varieties Nero and Viking contained: total phenolics 6,23 and 6,70 g gallic acid per L; total anthocyanins 2,42 and 2,15 g cyanidin-3-galactoside per L; reducing saccharides 84,44 and 107,67 g/L. Juice from 4 elderberry varieties contained: total phenolics varied between 5,25 and 8,17 g gallic acid per L; total anthocyanins varied between 3,25 and 5,41 g cyanidin-3-glucoside per L; reducing saccharides from 53,20 to 61,50 g/L.
Klíčová slova
aronie, bez černý, fenolické látky
Klíčová slova v angličtině
Aronia melanocarpa, Sambucus nigra, juice, soluble solids, titratable acidity, pH, saccharides, total phenolics, total anthocyanins.
Autoři
PUNČOCHÁŘOVÁ, L.; ZEMANOVÁ, J.; VESPALCOVÁ, M.
Vydáno
6. 3. 2019
Nakladatel
Vydavatelství Mendelovy univerzity v Brně
Místo
Mendelova univerzita v Brně
ISBN
978-80-7509-653-1
Kniha
Sborník abstraktů XLV. konference o jakosti potravin a potravinových surovin
Strany od
272
Strany do
279
Strany počet
8
URL
http://utp.af.mendelu.cz/ingrovy-dny
BibTex
@inproceedings{BUT162617, author="Lenka {Punčochářová} and Jana {Zemanová} and Milena {Vespalcová}", title="Aronie a bez černý - malé plody, ale velký benefit", booktitle="Sborník abstraktů XLV. konference o jakosti potravin a potravinových surovin", year="2019", pages="272--279", publisher="Vydavatelství Mendelovy univerzity v Brně", address="Mendelova univerzita v Brně", isbn="978-80-7509-653-1", url="http://utp.af.mendelu.cz/ingrovy-dny" }