Detail publikace

Aronie a bez černý - malé plody, ale velký benefit

PUNČOCHÁŘOVÁ, L. ZEMANOVÁ, J. VESPALCOVÁ, M.

Originální název

Aronie a bez černý - malé plody, ale velký benefit

Anglický název

CHOKEBERRY AND ELDERBERRY – SMALL FRUIT BUT BIG BENEFIT

Typ

článek ve sborníku ve WoS nebo Scopus

Jazyk

čeština

Originální abstrakt

Odrůdy drobného ovoce aronie (Aronia melanocarpa) a bezu černého (Sambucus nigra) představují jedny z nejbohatších zdrojů fenolických antioxidantů. V odrůdách aronie Nero a Viking a černého bezu Bohatka, Dana, Haschberg a Sambo byl stanoven obsah celkových fenolických látek a celkových anthokyanů, dále i vybrané technologicky významné parametry. Šťáva z odrůd Nero a Viking obsahovala: 6,23 a 6,70 g/l celkových fenolických látek; 2,42 a 2,15 g/l celkových anthokyanů; 84,44 a 107,67 g/l redukujících sacharidů. Šťáva ze 4 odrůd černého bezu obsahovala: celkové fenolické látky v rozmezí 5,25 a 8,17 g kyseliny galové/l; celkové anthokyany od 3,25 do 5,41 g kyanidin-3-glukosid/l; redukující sacharidy 53,20 až 61,50 g/L.

Anglický abstrakt

The varieties of small fruits of the species chokeberry (Aronia melanocarpa) and elderberry (Sambucus nigra) represent one of the richest sources of phenolic antioxidants. Total phenolics and total anthocyanins as well as selected technologically significant parameters has been determined in chokeberry varieties Nero and Viking and in elderberry varieties Bohatka, Dana, Haschberg and Sambo. Juice from varieties Nero and Viking contained: total phenolics 6,23 and 6,70 g gallic acid per L; total anthocyanins 2,42 and 2,15 g cyanidin-3-galactoside per L; reducing saccharides 84,44 and 107,67 g/L. Juice from 4 elderberry varieties contained: total phenolics varied between 5,25 and 8,17 g gallic acid per L; total anthocyanins varied between 3,25 and 5,41 g cyanidin-3-glucoside per L; reducing saccharides from 53,20 to 61,50 g/L.

Klíčová slova

aronie, bez černý, fenolické látky

Klíčová slova v angličtině

Aronia melanocarpa, Sambucus nigra, juice, soluble solids, titratable acidity, pH, saccharides, total phenolics, total anthocyanins.

Autoři

PUNČOCHÁŘOVÁ, L.; ZEMANOVÁ, J.; VESPALCOVÁ, M.

Vydáno

6. 3. 2019

Nakladatel

Vydavatelství Mendelovy univerzity v Brně

Místo

Mendelova univerzita v Brně

ISBN

978-80-7509-653-1

Kniha

Sborník abstraktů XLV. konference o jakosti potravin a potravinových surovin

Strany od

272

Strany do

279

Strany počet

8

URL

BibTex

@inproceedings{BUT162617,
  author="Lenka {Punčochářová} and Jana {Zemanová} and Milena {Vespalcová}",
  title="Aronie a bez černý - malé plody, ale velký benefit",
  booktitle="Sborník abstraktů XLV. konference o jakosti potravin a potravinových surovin",
  year="2019",
  pages="272--279",
  publisher="Vydavatelství Mendelovy univerzity v Brně",
  address="Mendelova univerzita v Brně",
  isbn="978-80-7509-653-1",
  url="http://utp.af.mendelu.cz/ingrovy-dny"
}