Přístupnostní navigace
E-přihláška
Vyhledávání Vyhledat Zavřít
Detail publikace
VÍTOVÁ, E. ZEMANOVÁ, J. MAHDALOVÁ, M. ŠIMÍČKOVÁ, A.
Originální název
Senzorická kvalita sýrových analogů vyrobených s přídavkem vybraných ořechových olejů
Anglický název
Sensory quality of cheese analogues produced with the addition of nut oils
Typ
článek ve sborníku mimo WoS a Scopus
Jazyk
čeština
Originální abstrakt
Cílem této práce bylo posoudit vliv přídavku ořechových olejů (lískoořechového a pistáciového) na senzorickou kvalitu analogů přírodních sýrů eidamského typu. Vzhled, barva, textura, vůně a chuť vzorků byly porovnávány se standardem (komerční Eidam 30 % tvs) pomocí párové porovnávací zkoušky, příp. příspěvek olejů a celková přijatelnost pomocí jednoduchých popisných stupnic. Přídavek ořechových olejů podle očekávání významně ovlivnil flavour vzorků, vykazovaly „zajímavou“ vůni, ale znatelný „mastný“, „olejovitý“ off-flavour, který bohužel překrýval i charakteristickou chuť/vůni ořechů a snižoval celkovou přijatelnost vzorků.
Anglický abstrakt
The aim of this work was to evaluate the influence of the nut oils (hazelnut and pistachio) on the sensory quality of natural Eidam-type cheeses analogues. The appearance, color, texture, odour and taste of the samples were compared with the standard (commercial Eidam 30 % FDM) using a paired comparison test, possible oil contribution and overall acceptability was evaluated using simple descriptive scales. As expected, the addition of oils significantly affected the flavour of the samples, they showed an "interesting" odor, but a noticeable "greasy", "oily" off-flavour, which unfortunately masked the characteristic taste/aroma of the nuts and impaired the overall acceptability of the samples.
Klíčová slova
sýrové analogy, ořechové oleje, senzorická kvalita
Klíčová slova v angličtině
cheese analogues, nut oils, sensory quality
Autoři
VÍTOVÁ, E.; ZEMANOVÁ, J.; MAHDALOVÁ, M.; ŠIMÍČKOVÁ, A.
Vydáno
4. 3. 2021
Nakladatel
Mendelu Brno
Místo
ISBN
978-80-7509-785-9
Kniha
Sborník XLVII. konference o jakosti potravin a potravinových surovin
Strany od
198
Strany do
206
Strany počet
609
BibTex
@inproceedings{BUT171478, author="Eva {Vítová} and Jana {Zemanová} and Martina {Mahdalová} and Adéla {Šimíčková}", title="Senzorická kvalita sýrových analogů vyrobených s přídavkem vybraných ořechových olejů", booktitle="Sborník XLVII. konference o jakosti potravin a potravinových surovin", year="2021", pages="198--206", publisher="Mendelu Brno", address="Mendelu Brno", isbn="978-80-7509-785-9" }