Přístupnostní navigace
E-přihláška
Vyhledávání Vyhledat Zavřít
Detail publikace
KOCMAN, K. ZEMČÍK, O.
Originální název
Analýza termodynamických jevů při broušení
Anglický název
Analysis of thermodynamic effects when grinding
Typ
článek ve sborníku ve WoS nebo Scopus
Jazyk
čeština
Originální abstrakt
Článek zahrnuje výsledky výzkumu termodynamických efektů při rovinném broušení s cílem vyloučení vytvoření nevhodného tažného zbytkového napětí v povrchové vrstvě a předcházení dalším záporných jevům vlivemi tepelné degradace povrchu. Matematický model tepla a teploty při broušení byl ověřen s pomocí systému ThermaCam SC2000 spolu s určením hraničních hodnot jednotlivých závislostí.
Anglický abstrakt
The article includes the results of research of thermodynamic effects in flat-surface grinding with the aim of eliminating generation of undesirable tensile residual stress in the surface layer and preventing other negative effects due to the thermal degradation of the surface . The mathematical quantification of heat and temperature in grinding was verified with the aid of thermal imaging system ThermaCam SC2000 complete with the definition of boundary conditions to determine specific individual dependence.
Klíčová slova v angličtině
Prediction, thermodynamic effects, thermal balance, grinding
Autoři
KOCMAN, K.; ZEMČÍK, O.
Rok RIV
2008
Vydáno
19. 6. 2008
Nakladatel
TU Košice
Místo
Prešov
ISBN
978-80-553-0044-3
Kniha
Nové smery vo výrobných technológiách 2008
Strany od
211
Strany do
215
Strany počet
5
BibTex
@inproceedings{BUT26652, author="Karel {Kocman} and Oskar {Zemčík}", title="Analýza termodynamických jevů při broušení", booktitle="Nové smery vo výrobných technológiách 2008", year="2008", pages="211--215", publisher="TU Košice", address="Prešov", isbn="978-80-553-0044-3" }