Přístupnostní navigace
E-přihláška
Vyhledávání Vyhledat Zavřít
Detail publikace
VÍTOVÁ, E. ŠTOUDKOVÁ, H. LOUPANCOVÁ, B. ZEMANOVÁ, J. VESPALCOVÁ, M.
Originální název
Srovnání tukových charakteristik vybraných rostlinných olejů za různých podmínek skladování.
Anglický název
Comparison of fat characteristics of vegetable fats stored under various conditions.
Typ
abstrakt
Jazyk
čeština
Originální abstrakt
Cílem této práce byla identifikace mastných kyselin obsažených v rostlinných olejích plynovou chromatografií. Bylo sledováno množství mastných kyselin v závislosti na čase a podmínkách skladování. Podmínky skladování byly zvoleny při laboratorní teplotě a při teplotě v lednici. K analýze bylo použito čtrnáct olejů - avokádový olej, dýňový olej, olej z hroznových jader, jojobový olej, olej z kukuřičných klíčků, lněný olej, makadámiový olej, mandlový olej, meruňkový olej, olivový olej, ricinový olej, rýžový olej, slunečnicový olej a sojový olej. Plynová chromatografie byla použita pro identifikaci a kvantifikaci mastných kyselin. Pro přípravu vzorků methylesterů mastných kyselin byla zvolena metoda esterifikace methanolem za katalýzy hydroxidem draselným. Celkem bylo sledováno osm mastných kyselin obsažených v jednotlivých rostlinných olejích: kyseliny myristová, palmitová, palmitoolejová, stearová, olejová, linolová, gama-linolenová a linolenová.
Anglický abstrakt
The aim of this work was identification fatty acids contained in vegetable oils by gas chromatography. Amount of fatty acids was monitored in dependence on the duration and conditions storage. Conditions for storage were selected at room temperature and refrigerator temperature. In total fourteen oils were analyzed - avocado oil, pumpkin seed oil, grape seed oil, jojoba oil, corn oil, linseed oil, macadamia oil, almond oil, apricot-stone oil, olive oil, castor oil, rice oil, sunflower oil and soya bean oil. Gas chromatography was applied to identification and quantification fatty acids. Methanol esterification method using potassium hydroxide catalysis was chosen for preparing of the samples of the fatty acid methylesters. Eight fatty acids were observed in the vegetable oils : myristic, palmitic, palmitoleic, stearic, oleic, linoleic, gama-linolenic and linolenic acids.
Klíčová slova
rostlinné oleje, tukové charakteristiky
Klíčová slova v angličtině
vegetable fat, fat characteristics
Autoři
VÍTOVÁ, E.; ŠTOUDKOVÁ, H.; LOUPANCOVÁ, B.; ZEMANOVÁ, J.; VESPALCOVÁ, M.
Rok RIV
2008
Vydáno
20. 10. 2008
Nakladatel
STU Bratislava
Místo
ISSN
1335-5236
Periodikum
Proceedings of 15th International Conference Chromatograqphic Methods and Human Health
Ročník
17
Číslo
1
Stát
Slovenská republika
Strany od
11
Strany do
Strany počet
BibTex
@misc{BUT47774, author="Eva {Vítová} and Hana {Burianová} and Blanka {Loupancová} and Jana {Zemanová} and Milena {Vespalcová}", title="Srovnání tukových charakteristik vybraných rostlinných olejů za různých podmínek skladování.", year="2008", journal="Proceedings of 15th International Conference Chromatograqphic Methods and Human Health", volume="17", number="1", pages="11--11", publisher="STU Bratislava", address="STU Bratislava", issn="1335-5236", note="abstract" }