Přístupnostní navigace
E-přihláška
Vyhledávání Vyhledat Zavřít
Detail publikace
MARKOVÁ, L. KUKUROVÁ, K. CIESAROVÁ, Z. ŠIMKO, P.
Originální název
Porovnávání expozice akrylamidem z potravin u studentů středních škol v SR a ČR
Anglický název
Comparison of dietary exposure of acrylamide in high school student group of CR and SR
Typ
článek v časopise - ostatní, Jost
Jazyk
čeština
Originální abstrakt
Akrylamid je genotoxická, mutagenní, neurotoxická látka, která je Mezinárodní agenturou pro výzkum rakoviny IARC řazen mezi látky pro člověka pravděpodobně karcinogenní. Zdrojem expozice akrylamidu jsou zejména potraviny bohaté na redukující sacharidy a asparagin, z nichž akrylamid vzniká tepelnou úpravou při teplotách vyšších než 120 C, především během Maillardových reakcí. Vzhledem k širokému výskytu akrylamidu v mnoha základních cereálních potravinách a potravinách z brambor je sledování expozice akrylamidem velmi důležité. Tento průzkum je založen na předběžných údajích z monitorování příjmu akrylamidu z potravin ve Slovenské a České republiky v roce 2009, jež ukazuje, že k nejvyšší expozici akrylamidem dochází u dotazovaných do 20 let. Získané údaje o stravovacích návycích středoškolských studentů byly vyhodnocovány v závislosti na pohlaví a denní době spotřeby.
Anglický abstrakt
Acrylamide is a neurotoxic, mutagenic and genotoxic agent. The IARC classified acrylamide as a probably human carcinogenic. Acrylamide arise from reducing saccharides and asparagine at temperature higher than 120 C during the Maillard reaction. Due to a wide occurrence of acrylamide in many staple cereal and potato based foods and coffee the exposure to acrylamide cannot be omitted. This survey is based on the preliminary data from monitoring of acrylamide intake from foods in the Slovak and Czech Republics from 2009 which revealed that the highest intake of acrylamide was observed in the group below 20 years. A frequency and a distribution of consumption of food with a supposed higher acrylamide level during a day were ascertained and evaluated depending on gender and time of day consumption.
Klíčová slova
akrylamid, expozice, tepelně opracované potraviny
Klíčová slova v angličtině
acrylamide, exposure, thermally treated foods
Autoři
MARKOVÁ, L.; KUKUROVÁ, K.; CIESAROVÁ, Z.; ŠIMKO, P.
Rok RIV
2010
Vydáno
1. 11. 2010
ISSN
1336-085X
Periodikum
Trendy v potravinárstve
Ročník
15
Číslo
1
Stát
Slovenská republika
Strany od
11
Strany do
13
Strany počet
3
BibTex
@article{BUT50371, author="Lucie {Marková} and Kristína {Kukurová} and Zuzana {Ciesarová} and Peter {Šimko}", title="Porovnávání expozice akrylamidem z potravin u studentů středních škol v SR a ČR", journal="Trendy v potravinárstve", year="2010", volume="15", number="1", pages="11--13", issn="1336-085X" }