Přístupnostní navigace
E-přihláška
Vyhledávání Vyhledat Zavřít
Detail publikace
KŘENOVÁ, A. MATĚJÍČEK, A. DIVIŠ, P. POŘÍZKA, J.
Originální název
Antioxidační aktivita vybraných odrůd červených a bílých rybízů
Anglický název
The antioxidant activity of selected species of red and white currants
Typ
článek v časopise - ostatní, Jost
Jazyk
čeština
Originální abstrakt
Cílem této práce bylo stanovení celkové antioxidační aktivity vybraných odrůd červených a bílých rybízů a vzájemné porovnání dosažených výsledků. Celková antioxidační aktivita vybraných druhů ovoce byla změřena spektrofotometrickými metodami za využití volných radikálů ABTS•+ a DPPH a byla vyjádřena jako ekvivalent látky Trolox. Celkem bylo proměřeno 12 odrůd červených rybízu a 6 odrůd bílých rybízu. Nejvyšší hodnoty celkové antioxidační aktivity vykazovaly odrůdy červených rybízů ˊRovadaˊ, ˊJesanˊ, ˊJuniferˊ a ˊTatranˊ a bílých rybízů ˊOrionˊ a ˊOlinˊ
Anglický abstrakt
The aim of this study was to determine the total antioxidant activity of selected cultivars of red and white currants and mutual comparison of results. The total antioxidant activity of selected fruits was measured by spectrophotometric methods using free radicals ABTS•+ and DPPH and expressed as a Trolox equivalent. There were 12 cultivars of red currants and 6 cultivars of white currants measured. The highest values of total antioxidant activity showed cultivars of red currants ˊRovadaˊ, ˊJesanˊ, ˊJuniferˊ and ˊTatranˊ and white currants ˊOrionˊ and ˊOlinˊ.
Klíčová slova
Volné radikály, antioxidanty, celková antioxidační aktivita, ABTS, DPPH
Klíčová slova v angličtině
Free radicals, antioxidants, total antioxidant activity, ABTS, DPPH.
Autoři
KŘENOVÁ, A.; MATĚJÍČEK, A.; DIVIŠ, P.; POŘÍZKA, J.
Rok RIV
2015
Vydáno
1. 6. 2015
ISSN
0231-6900
Periodikum
Vědecké práce ovocnářské. Výzkumný a šlechtitelský ústav ovocnářský Holovousy s.r.o. GC GE
Číslo
24
Stát
Česká republika
Strany od
37
Strany do
42
Strany počet
6
BibTex
@article{BUT123956, author="Alena {Křenová} and Aleš {Matějíček} and Pavel {Diviš} and Jaromír {Pořízka}", title="Antioxidační aktivita vybraných odrůd červených a bílých rybízů", journal="Vědecké práce ovocnářské. Výzkumný a šlechtitelský ústav ovocnářský Holovousy s.r.o. GC GE", year="2015", number="24", pages="37--42", issn="0231-6900" }