Detail publikace

Vliv teploty a doby skladování na obsah mastných kyselin ve sterilovaných tavených sýrech

VÍTOVÁ, E. LOUPANCOVÁ, B. ŠTOUDKOVÁ, H. ZEMANOVÁ, J. MÁCHOVÁ, Z.

Originální název

Vliv teploty a doby skladování na obsah mastných kyselin ve sterilovaných tavených sýrech

Anglický název

Influence of storage time and temperature on FA content in sterilized processed cheeses

Typ

článek ve sborníku ve WoS nebo Scopus

Jazyk

čeština

Originální abstrakt

Cílem této práce bylo sledování vlivu skladovacích podmínek (teplota a doba) na změnu obsahu mastných kyselin (MK) ve sterilovaných tavených sýrech. Lze tedy konstatovat, že doba skladování a zvyšující se teplota mají vliv na změny obsahu MK ve sterilovaných tavených sýrech a to ve smyslu jejich snižování. Tyto změny jsou však kompenzovány jejich zvýšenou dobou minimální trvanlivosti, která činí až 30 měsíců. V praxi lze tyto poznatky využít pro zvýšení odběru bojových dávek potravin Armádou ČR, proniknutí výrobků do běžného prodeje, exportem do tropických nebo subtropických oblastí apod.

Anglický abstrakt

The aim of this work was to study the impact of storage conditions (temperature and time) on the changes of fatty acids in sterilized processed cheese. Cheeses were stored at different temperatures during 4 months. Fatty acids were analysed as methylesters by gas chromatography. In total 25 fatty acids were identified in processed cheeses. Myristic, palmitic, stearic and oleic acids were present in the highest amount. The contents of individual fatty acids in cheeses decreased as the consequence of longer time and higher temperature of storage, this fact can be probably caused by oxidation reactions of cheese fat.

Klíčová slova v angličtině

FA, processed cheese

Autoři

VÍTOVÁ, E.; LOUPANCOVÁ, B.; ŠTOUDKOVÁ, H.; ZEMANOVÁ, J.; MÁCHOVÁ, Z.

Rok RIV

2006

Vydáno

18. 10. 2006

Nakladatel

VFU Brno

Místo

VFU Brno

ISBN

80-7305-570-8

Kniha

sborník

Edice

2

Číslo edice

3

Strany od

163

Strany do

165

Strany počet

3

BibTex

@inproceedings{BUT24839,
  author="Eva {Vítová} and Blanka {Loupancová} and Hana {Burianová} and Jana {Zemanová} and Zuzana {Máchová}",
  title="Vliv teploty a doby skladování na obsah mastných kyselin ve sterilovaných tavených sýrech",
  booktitle="sborník",
  year="2006",
  series="2",
  number="3",
  pages="163--165",
  publisher="VFU Brno",
  address="VFU Brno",
  isbn="80-7305-570-8"
}