Přístupnostní navigace
E-přihláška
Vyhledávání Vyhledat Zavřít
Detail publikace
VESPALCOVÁ, M. VÍTOVÁ, E. WEISS, V. KOPEČNÝ, M.
Originální název
Charakterizace ovocných pálenek
Anglický název
Charakterization of fruity spirits
Typ
článek ve sborníku ve WoS nebo Scopus
Jazyk
čeština
Originální abstrakt
Ovocná pálenka je destilát vyrobený ze zkvašeného ovoce. Ovocný destilát lze úspěšně připravit z nejrůznějších druhů ovoce (např. ze švestek, meruněk, hrušek, jablek, třešní, višní, hroznů), případně z drobného bobulovitého či lesního ovoce (z černého rybízu, černého bezu, malin). Raritou jsou destiláty získané z ovoce exotického, jako např. z banánů, ananasu, sušených fíků nebo datlí. Výsledná chuť pálenky je daná v prvé řadě druhem ovoce, z něhož je vyrobena, a způsobem vedení destilace. Dále je ovlivněna zejména jakostí a vyzrálostí zkvašovaného ovoce, způsobem zakládání kvasu, vedením kvašení a uskladněním destilátu. Z chemického hlediska se na organoleptických vlastnostech pálenky podílí desítky převážně těkavých organických sloučenin nejrůznějších struktur. V předkládané práci bylo k charakterizaci ovocných pálenek využito plynové chromatografie s plamenoionizační a hmotnostní detekcí. Byly porovnávány destiláty z různých druhů ovoce vyráběné domácky i průmyslově. Byly stanovovány intervaly nejčetnějšího zastoupení některých typických skupin organických sloučenin obsažených ve sledovaných destilátech (např. estery, vyšší alkoholy, kyseliny, aldehydy).
Anglický abstrakt
Fruity spirit is from fermented fruit prepared liquor. It can be prepered from many kind of fruit. Resulting spirit taste depends on kind of fruit, distillation, fruit ripeness and quality, leading of fermentation and finally spitit keeping (store). From the chemical point of view, many volatile organic compounds various structures participate on organoleptical spirit features.
Klíčová slova
ovocná pálenka; plynová chromatografie; těkavé sloučeniny;
Klíčová slova v angličtině
fruity spirits; gas chromatography; volatile compounds;
Autoři
VESPALCOVÁ, M.; VÍTOVÁ, E.; WEISS, V.; KOPEČNÝ, M.
Vydáno
30. 11. 2003
Nakladatel
ČSCH
Místo
Košice
ISSN
0009-2770
Periodikum
Chemické listy
Ročník
97 S
Číslo
8
Stát
Česká republika
Strany od
785
Strany do
Strany počet
1
BibTex
@inproceedings{BUT36148, author="Milena {Vespalcová} and Eva {Vítová} and Vladimír {Weiss} and Michal {Kopečný}", title="Charakterizace ovocných pálenek", booktitle="Chemické listy", year="2003", journal="Chemické listy", volume="97 S", number="8", pages="785--785", publisher="ČSCH", address="Košice", issn="0009-2770" }