Přístupnostní navigace
E-přihláška
Vyhledávání Vyhledat Zavřít
Detail publikace
HÝSKOVÁ, E. ZEMANOVÁ, J. MOKÁŇOVÁ, R. VÍTOVÁ, E.
Originální název
Identifikace senzoricky aktivních látek v bezu černém (Sambucus nigra).
Anglický název
Identification of sensory active compounds in elderberry (Sambucus nigra).
Typ
abstrakt
Jazyk
čeština
Originální abstrakt
Bez černý (Sambucus nigra) získává v posledních letech stále větší význam ať už pro jeho vonné a chuťové vlastnosti způsobené těkavými senzoricky aktivními látkami, nebo pro obsah účinných látek, které mají pozitivní vliv na lidské zdraví. Jedná se o opadavý keř nebo stromek, dorůstající výšky několika metrů, patří mezi nejznámější léčivé rostliny a v nešlechtěné podobě je našimi předky využíván už stovky let. Plody bezu (bezinky) obsahují organické kyseliny (jablečná, citronová, vinná), cukry glukosu a fruktosu a vitamíny, především A a C. Blahodárné účinky mají při léčení migrén a jiných nervových chorob, např. při zánětu trojklaného nervu. V syrových a především nezralých plodech planého bezu se nachází poměrně vysoké koncentrace toxického sambunigrinu. Sambunigrin je kyanogenní glykosid, který při požití vyvolává nevolnost, průjem, závratě a zimnici. Proto jsou v čerstvém stavu plody bezu jedovaté a měly by se konzumovat pouze po tepelné úpravě. Mají široké využití pro přípravu marmelád, džemů, povidel, kompotů, sirupu nebo bezinkového vína. Šlechtěné odrůdy bezu obsahují této toxické látky asi o jeden řád méně než plody planého bezu. Vzhledem k vysokému obsahu antokyanových barviv má šťáva z plodů bezu tmavočervenou až fialovou barvu, používala se k barvení potravin i jiných materiálů a dosud se používá jako přírodní potravinářské barvivo. Tyto látky se zároveň řadí mezi významné antioxidanty. Cílem této práce bylo identifikovat a kvantifikovat těkavé senzoricky aktivní látky ve vybraných odrůdách bezu černého pomocí mikroextrakce tuhou fází ve spojení s plynovou chromatografií s hmotnostní detekcí (HS-SPME-GC-MS). Byly analyzovány sušené plody, mražené plody, bezová šťáva, kompot a květy.
Anglický abstrakt
This work deals with the determination of volatile compounds in elderberry. The aim was to identify and quantify sensory active compounds in several samples of elderberries (dried berries, frozen berries, juice, flowers) using HS-SPME-GC-MS method.
Klíčová slova
bez černý, senzoricky aktivní látky, SPME, GC
Klíčová slova v angličtině
elder berry, sensory active compounds, SPME, GC
Autoři
HÝSKOVÁ, E.; ZEMANOVÁ, J.; MOKÁŇOVÁ, R.; VÍTOVÁ, E.
Vydáno
26. 5. 2010
Nakladatel
ČSCH
Místo
Pardubice
ISSN
0009-2770
Periodikum
Chemické listy
Stát
Česká republika
Strany od
574
Strany do
Strany počet
1
BibTex
@misc{BUT61114, author="Eva {Hýsková} and Jana {Zemanová} and Radka {Divišová} and Eva {Vítová}", title="Identifikace senzoricky aktivních látek v bezu černém (Sambucus nigra).", booktitle="Chemické listy", year="2010", journal="Chemické listy", pages="574--574", publisher="ČSCH", address="Pardubice", issn="0009-2770", note="abstract" }