Přístupnostní navigace
E-přihláška
Vyhledávání Vyhledat Zavřít
Detail publikace
VÍTOVÁ, E.
Originální název
Studium změn senzorickych vlastností sýrů v závislosti na obsahu těkavých látek
Anglický název
Study of sensory properties of cheeses and dependence on a volatile substances content
Typ
článek ve sborníku ve WoS nebo Scopus
Jazyk
čeština
Originální abstrakt
Senzorické vlastnosti jsou významnou součástí hodnocení celkové jakosti. Mezi smyslovými znaky a chemickým složením existují vzájemné vztahy, které jsou v mnohých potravinách složité a málo prozkoumané. Jestliže chceme tyto vztahy objasnit, musíme objektivizovat senzorické hodnocení tak, že zjistíme chemické složení a fyzikální vlastnosti potravin a porovnáme je s jejich senzorickými znaky a hodnotami. I přes značný pokrok v této oblasti nelze počítat s úplným nahrazením senzorické analýzy analýzou instrumentální. Snahou je orientovat se na účelné doplnění senzorických zkoušek přístrojovou analýzou a předejít tak nesprávným výsledkům, případně potvrdit senzoricky získané výsledky. Práce se zabývá porovnáním senzorického a analytického hodnocení aroma sýrů a jeho vývoje v průběhu zrání.
Anglický abstrakt
Klíčová slova v angličtině
cheese, SPME, aroma
Autoři
Rok RIV
2004
Vydáno
17. 10. 2001
Nakladatel
Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
Místo
Brno
Strany od
36
Strany do
Strany počet
1
BibTex
@inproceedings{BUT6648, author="Eva {Vítová}", title="Studium změn senzorickych vlastností sýrů v závislosti na obsahu těkavých látek", booktitle="Sborník XXXI. Lenfeldovy a Hoklovy dny", year="2001", pages="1", publisher="Veterinární a farmaceutická univerzita Brno", address="Brno" }