Přístupnostní navigace
Přejít k obsahu
|
Přejít k hlavnímu menu
VUT
Menu
Život na VUT
Submenu
Atmosféra VUT
Prostory školy
Koleje
Stravování
Sport na VUT
Studentský život
Brno
Pro uchazeče
Submenu
Fakulty a programy
Jak se dostat na VUT
Dny otevřených dveří
Celoživotní vzdělávání
Zpracování osobních údajů uchazečů o studium
E-přihláška
Pro studenty
Submenu
Předměty
Studijní programy
Poplatky za studium
Studijní předpisy
Studium a stáže v zahraničí
Stipendia
Sociální bezpečí
Závěrečné práce
Knihovny
(externí odkaz)
Studium bez bariér
Uznání zahraničního vzdělání
Zpracování osobních údajů studentů
Podpora podnikání
Věda a výzkum
Submenu
Věda a výzkum na VUT
Mezinárodní vědecká rada
Evaluace
Centra výzkumu
Transfer znalostí
Open Science
Projekty
Projekty ze strukturálních fondů
Specifický výzkum
Publikace a výsledky VaV
Spolupráce
Submenu
Firemní spolupráce
Zahraniční spolupráce
Střední školy a VUT
Služby univerzity
Mezinárodní dohody
Univerzitní sítě
O univerzitě
Submenu
Profil univerzity
Udržitelná univerzita
Bezpečná univerzita
Podnikavá univerzita / ContriBUTe
Kalendář akcí
Absolventi
(externí odkaz)
Organizační struktura
Pracovní příležitosti
(externí odkaz)
Úřední deska
Sociální bezpečí
Podpora a rozvoj zaměstnanců a studujících / HR Award
Pro média
Kontakty
Ochrana osobních údajů
Vyznamenání
Fakulty
Fakulta stavební
Fakulta strojního inženýrství
Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Fakulta architektury
Fakulta chemická
Fakulta podnikatelská
Fakulta výtvarných umění
Fakulta informačních technologií
Vysokoškolské ústavy
Ústav soudního inženýrství
Centrum sportovních aktivit
Středoevropský technologický institut (CEITEC VUT)
Součásti
Centrum informačních služeb
Centrum vzdělávání a poradenství
Koleje a menzy
Nakladatelství VUTIUM
Ústřední knihovna
Rektorát
EN
Přihlásit se
Přihlásit se
Web VUT
Intraportál
Studis
Teacher
Elearning
Hledat
EN
Vyhledávání
Vyhledat
Zavřít
VUT
O univerzitě
Aktuality
Inženýři z VUT zkouší ošetřit osiva bez použití chemie
Inženýři z VUT zkouší ošetřit osiva bez použití chemie
Zbavit osiva patogenů, zachovat jejich kvalitu a nahradit chemické moření. Takové zadání dostali výzkumníci z Fakulty strojního inženýrství VUT v Brně od českého výrobce osiv, firmy SEED SERVICE. Během čtyřletého výzkumu chtějí přijít nejen s fyzikální a tedy i ekologickou metodou ošetření semen, ale i s prototypem stroje, který takto zvládne ošetřit desítky tun osiva za hodin.
V posledních dekádách je moření osiv běžně používanou technologií. Chemické řešení, které semena zbaví patogenů a škůdců, funguje. Zejména nové evropské strategie a unijní legislativa ale nutí zemědělce hledat alternativy. „Zjednodušeně řečeno spějeme k tomu, že výrobci osiv v budoucnu nebudou mít čím sanitovat. Proto nás firma SEED SERVICE oslovila s prosbou o návrh fyzikálního ošetření semen, konkrétně za použití plamene. Pokud vývoj dopadne dobře, bude to benefit jak pro výrobce osiv, tak třeba pro biozemědělce,“ vysvětluje Pavel Skryja z Ústavu procesního inženýrství strojní fakulty VUT.
Vývoj a testování bude probíhat na třech druzích semen: hrachu, pšenice a jetele. „Jsou různě velká a mají různé vlastnosti, budou nám tedy sloužit jako takový reprezentanti. Finální technologie by měla být použitelná na všechny druhy osiv,“ dodává Skryja.
Ilustrační foto | Autor: Pixabay
Chemické ošetření chtějí inženýři nahradit plamenem. A právě zde je čeká velký kus práce. „Semena se musí v plamenu zdržet velmi krátkou dobu, aby se nezahřála na více než 50 stupňů, předpokládáme, že se bude jednat o milisekundy. Nesmíme semeno zničit ani vysušit, ve stroji musí dostatečně rotovat,“ popisuje výzvy začínajícího výzkumu Skryja.
Ošetřená zkušební semena budou inženýři z VUT posílat do Troubska, kde sídlí společnost Zemědělský výzkum, která je hlavním řešitelem projektu. Tamní odborníci ošetřená semena zkontrolují: nejprve klíčivost v laboratoři, následně je v plánu i zkušební polní výsev. Pokud vše půjde dobře, do čtyř let by měl vzniknout i stroj, který celý proces ekologické sanitace zvládne v průmyslových objemech desítek tun za hodinu.
Inovativní technologie by mohla vedle výrobců osiv posloužit i dalším firmám. „Jednali jsme i s jedním velkým výrobcem mouky a i pro něj je naše technologie zajímavá. Zatímco během suchých let nemají s kvalitou obilovin problém, když je vlhčí rok, musí i oni řešit prevenci patogenů v obilovinách, aby nedošlo ke kontaminaci mouky. Jelikož se bavíme o potravinách, je sanitace zrna bez použití chemie ideální cestou,“ uzavírá Skryja.
Publikováno
26.07.2022 10:35
Odkaz
https://www.vut.cz/vut/f19528/d228535
Fakulta strojního inženýrství
udržitelnost
Odpovědnost:
Mgr. Marta Vaňková
Nahoru