Project detail

Development of Tools for Noise Vibration and Harshness Reduction of Turbochargers

Duration: 01.01.2018 — 31.12.2019

Funding resources

Technologická agentura ČR - Program na podporu aplikovaného výzkumu ZÉTA

- whole funder (2017-11-20 - 2019-12-31)

On the project

Hlavním cílem projektu je výzkum a vývoj postupů a prostředků vhodných pro snižování vibrací a hluku turbodmychadel aktuálních a perspektivních pohonných jednotek osobních a nákladních automobilů. Záměrem je vyvinout specializované softwarové řešení popisující daný problém a umožňující výrobcům turbodmychadel efektivně ovlivnit konstrukci a omezit negativní působení akustických emisí na vnější prostředí. Součástí softwarového řešení budou optimalizační algoritmy umožňující nalezení optimálních konstrukčních a provozních parametrů. Cílem je rovněž ověřit navržené postupy a softwarové prostředky pomocí technických experimentů na existujících turbodmychadlech. Podstatnou součástí cíle je následný prodej licencí software nebo komerční využití software u společností s celosvětovou působností.

Description in English
The main aim of the project is research and development of procedures and tools suitable for reducing the vibrations and noise of powertrains turbochargers of passenger cars and heavy duty trucks. The intention is to develop a specialized software solution to describe the problem and to allow turbocharger manufacturers to effectively influence the design and reduce the negative impact of acoustic emissions. The software solution will include optimization algorithms for finding optimal design and operating parameters. The aim is also to verify proposed procedures and software tools by means of technical experiments on existing turbochargers. A fundamental part of the aim is the subsequent sale of software licenses or commercial use of software to companies with worldwide scope.

Keywords
emise hluku; vibrace; přeplňování; software; mechanický hluk; rotor

Key words in English
noise emission, vibration, turbocharging, software, mechanical noise, rotor

Mark

TJ01000033

Default language

Czech

People responsible

Hliník Juraj, Ing. - fellow researcher
Novotný Pavel, prof. Ing., Ph.D. - fellow researcher
Prokšová Lucie, Ing. - fellow researcher
Stiborová Dana, Ing. - fellow researcher
Dlugoš Jozef, Ing., Ph.D. - principal person responsible

Units

Institute of Automotive Engineering
- (2017-05-03 - not assigned)

Results

JONÁK, M.; DLUGOŠ, J.; NOVOTNÝ, P.: TCNoise 1.0; TCNoise. Technická 2896/2 61669 Brno Česká republika A1/825. URL: http://www.iae.fme.vutbr.cz/vyzkum-produkty-vav. (software)
Detail

DLUGOŠ, J.; NOVOTNÝ, P.: TurboMachinery 1.0; TurboMachinery. Technická 2896/2 61669 Brno Česká republika A1/825. URL: http://www.iae.fme.vutbr.cz/vyzkum-produkty-vav. (software)
Detail

Link