Detail projektu

Vývoj prostředků pro snižování vibrací a hluku turbodmychadel

Období řešení: 01.01.2018 — 31.12.2019

Zdroje financování

Technologická agentura ČR - Program na podporu aplikovaného výzkumu ZÉTA

- plně financující (2017-11-20 - 2019-12-31)

O projektu

Hlavním cílem projektu je výzkum a vývoj postupů a prostředků vhodných pro snižování vibrací a hluku turbodmychadel aktuálních a perspektivních pohonných jednotek osobních a nákladních automobilů. Záměrem je vyvinout specializované softwarové řešení popisující daný problém a umožňující výrobcům turbodmychadel efektivně ovlivnit konstrukci a omezit negativní působení akustických emisí na vnější prostředí. Součástí softwarového řešení budou optimalizační algoritmy umožňující nalezení optimálních konstrukčních a provozních parametrů. Cílem je rovněž ověřit navržené postupy a softwarové prostředky pomocí technických experimentů na existujících turbodmychadlech. Podstatnou součástí cíle je následný prodej licencí software nebo komerční využití software u společností s celosvětovou působností.

Popis anglicky
The main aim of the project is research and development of procedures and tools suitable for reducing the vibrations and noise of powertrains turbochargers of passenger cars and heavy duty trucks. The intention is to develop a specialized software solution to describe the problem and to allow turbocharger manufacturers to effectively influence the design and reduce the negative impact of acoustic emissions. The software solution will include optimization algorithms for finding optimal design and operating parameters. The aim is also to verify proposed procedures and software tools by means of technical experiments on existing turbochargers. A fundamental part of the aim is the subsequent sale of software licenses or commercial use of software to companies with worldwide scope.

Klíčová slova
emise hluku; vibrace; přeplňování; software; mechanický hluk; rotor

Klíčová slova anglicky
noise emission, vibration, turbocharging, software, mechanical noise, rotor

Označení

TJ01000033

Originální jazyk

čeština

Řešitelé

Dlugoš Jozef, Ing., Ph.D. - hlavní řešitel
Hliník Juraj, Ing. - spoluřešitel
Novotný Pavel, prof. Ing., Ph.D. - spoluřešitel
Prokšová Lucie, Ing. - spoluřešitel
Stiborová Dana, Ing. - spoluřešitel

Útvary

Ústav automobilního a dopravního inženýrství
- příjemce (03.05.2017 - nezadáno)
Honeywell, spol. s r.o.
- spolupříjemce (01.01.2018 - 31.12.2019)

Výsledky

JONÁK, M.; DLUGOŠ, J.; NOVOTNÝ, P.: TCNoise 1.0; TCNoise. Technická 2896/2 61669 Brno Česká republika A1/825. URL: http://www.iae.fme.vutbr.cz/vyzkum-produkty-vav. (software)
Detail

DLUGOŠ, J.; NOVOTNÝ, P.: TurboMachinery 1.0; TurboMachinery. Technická 2896/2 61669 Brno Česká republika A1/825. URL: http://www.iae.fme.vutbr.cz/vyzkum-produkty-vav. (software)
Detail

Odkaz