Project detail

Development of a burner for combustion of natural gas and hydrogen mixtures

Duration: 01.03.2023 — 31.12.2025

Funding resources

Technologická agentura ČR - 5. Veřejná soutěž THÉTA

- whole funder

On the project

Vzhledem k současné situaci na světových trzích je patrný trend hledání alternativních paliv. Náhrada fosilních paliv těmi obnovitelnými je klíčová pro udržitelný rozvoj světové i evropské energetiky a je také klíčová pro evropskou energetickou nezávislost. Zelený vodík vyrobený z obnovitelných zdrojů (například z větrné energie) je skvělým nositelem energie. Spoluspalování vodíku za účelem výroby tepelné energie je jedním z mezikroků na cestě k udržitelné a ekologické energetice budoucnosti.

Description in English
The project aims to develop a burner to burn a mixture of natural gas and hydrogen. Due to the current situation in the world markets, there is a clear trend to look for alternative fuels. Replacing fossil fuels with renewable ones is crucial for the sustainable development of the global and European energy sector and is also essential for European energy independence. Hydrogen from renewable sources (e.g., wind) is an excellent energy carrier. Co-firing hydrogen to produce thermal energy is one of the intermediate steps towards a sustainable and green energy future. The project's main output is an industrial burner for burning mixtures of hydrogen (0, 10, 20, and 30 vol%) and NG, which will meet increasingly stringent emission limits and comply with the Green Deal and the REPowerEU.

Keywords
hořák, vodík, zemní plyn, spoluspalování, vodíková směs

Key words in English
Low-NOx, burner, gaseous fuel, hydrogen, natural gas

Mark

TK05020008

Default language

Czech

People responsible

Bojanovský Jiří, Ing., Ph.D. - fellow researcher
Humlíček Aleš - fellow researcher
Juřena Tomáš, Ing., Ph.D. - fellow researcher
Skryja Pavel, Ing., Ph.D. - fellow researcher
Hudák Igor, Ing., Ph.D. - principal person responsible

Units

Institute of Process Engineering
- (2022-07-20 - not assigned)

Results

LÍPA, V.; HUDÁK, I.; SKRYJA, P.; SLÁMA, J.; JUŘENA, T.; BOJANOVSKÝ, J. Odborná zpráva o vývoji hořáku pro spalování směsí zemního plynu a vodíku. Brno: 2024. s. 1-16.
Detail

LÍPA, V.; HUDÁK, I.; SLÁMA, J.; SKRYJA, P.; NOVÁK, P.; JUŘENA, T.; MAŠEK, M.; BOJANOVSKÝ, J.; RUNŠTUK, J.; BURDA, R.; BURSA, R.: Funkční vzorek TK05020008-V1; Funkční vzorek průmyslového plynového hořáku pro spoluspalování směsi vodíku a zemního plynu o výkonu 1,5 MW. Zkušebna hořáků a rotačních pecí Ústavu procesního inženýrství FSI VUT v Brně.. (funkční vzorek)
Detail