Detail projektu

Vývoj hořáku pro spalování směsí zemního plynu a vodíku

Období řešení: 01.03.2023 — 31.12.2025

Zdroje financování

Technologická agentura ČR - 5. Veřejná soutěž THÉTA

- plně financující

O projektu

Vzhledem k současné situaci na světových trzích je patrný trend hledání alternativních paliv. Náhrada fosilních paliv těmi obnovitelnými je klíčová pro udržitelný rozvoj světové i evropské energetiky a je také klíčová pro evropskou energetickou nezávislost. Zelený vodík vyrobený z obnovitelných zdrojů (například z větrné energie) je skvělým nositelem energie. Spoluspalování vodíku za účelem výroby tepelné energie je jedním z mezikroků na cestě k udržitelné a ekologické energetice budoucnosti.

Popis anglicky
The project aims to develop a burner to burn a mixture of natural gas and hydrogen. Due to the current situation in the world markets, there is a clear trend to look for alternative fuels. Replacing fossil fuels with renewable ones is crucial for the sustainable development of the global and European energy sector and is also essential for European energy independence. Hydrogen from renewable sources (e.g., wind) is an excellent energy carrier. Co-firing hydrogen to produce thermal energy is one of the intermediate steps towards a sustainable and green energy future. The project's main output is an industrial burner for burning mixtures of hydrogen (0, 10, 20, and 30 vol%) and NG, which will meet increasingly stringent emission limits and comply with the Green Deal and the REPowerEU.

Klíčová slova
hořák, vodík, zemní plyn, spoluspalování, vodíková směs

Klíčová slova anglicky
Low-NOx, burner, gaseous fuel, hydrogen, natural gas

Označení

TK05020008

Originální jazyk

čeština

Řešitelé

Hudák Igor, Ing., Ph.D. - hlavní řešitel
Bojanovský Jiří, Ing., Ph.D. - spoluřešitel
Humlíček Aleš - spoluřešitel
Juřena Tomáš, Ing., Ph.D. - spoluřešitel
Skryja Pavel, Ing., Ph.D. - spoluřešitel

Útvary

Ústav procesního inženýrství
- příjemce (20.07.2022 - nezadáno)

Výsledky

LÍPA, V.; HUDÁK, I.; SKRYJA, P.; SLÁMA, J.; JUŘENA, T.; BOJANOVSKÝ, J. Odborná zpráva o vývoji hořáku pro spalování směsí zemního plynu a vodíku. Brno: 2024. s. 1-16.
Detail

LÍPA, V.; HUDÁK, I.; SLÁMA, J.; SKRYJA, P.; NOVÁK, P.; JUŘENA, T.; MAŠEK, M.; BOJANOVSKÝ, J.; RUNŠTUK, J.; BURDA, R.; BURSA, R.: Funkční vzorek TK05020008-V1; Funkční vzorek průmyslového plynového hořáku pro spoluspalování směsi vodíku a zemního plynu o výkonu 1,5 MW. Zkušebna hořáků a rotačních pecí Ústavu procesního inženýrství FSI VUT v Brně.. (funkční vzorek)
Detail