Project detail

Passportization of Theatres and Venues for Theatre Making

Duration: 01.09.2023 — 30.11.2026

Funding resources

Technologická agentura ČR - 1. veřejná soutěž programu SIGMA

- whole funder (2023-09-22 - 2026-11-30)

On the project

Divadlo je jedním z nejdynamičtěji se rozvíjejících oborů umělecké tvorby v ČR. Důkazem je obrovský počet souborů, který se tomuto segmentu umění věnuje, i velký zájem široké veřejnosti, neporovnatelný s ostatními uměleckými disciplínami. Práce s prostorem je přitom to, co činí divadlo a architekturu vzájemně blízkým. Proto bude projekt realizován v oblasti umění a architektury. Nicméně v detailu propojí oblasti scénické realizace a scénického provozu (při vědomí historických souvislostí středoevropského a německého způsobu inscenování divadla, kde je hlavním nositelem identity divadelní instituce právě propojenost trvalého uměleckého souboru s prostorem, scénou), kulturní politiky a dalších veřejných politik včetně územního plánování, památkové ochrany a kritických přístupů soudobé architektonické tvorby pro divadlo a hrací prostory. Ve výzkumu se setkává tedy problematika divadelního provozu a architektury v širším kontextu veřejné politiky. Z tohoto pohledu je v rámci realizace projektu oblast SHUV zapojena stoprocentně. Samotné řešení projektu je inovací, nicméně jde dalším inovacím naproti. Umožní formulovat zadání projektových prací ve vztahu k divadlu či hracímu prostoru a zejména k jeho aktuálním potřebám divadelního provozu. Pokud řešitel (architekt, projektant) nemá k dispozici provozní zadání v souladu s nároky současného a budoucího uživatele, vytváří řešení, které jde proti potřebám současného transformačního procesu moderní divadelní tvorby. Pokud nemá vlastník a provozovatel divadla dostatečnou inspirační bázi pro inovaci svých prostorů, ještě více se zpomaluje už tak zkostnatělý proces spojený s udržitelným rozvojem samotného prostředí, který navíc nejde naproti potřebám umělecké tvorby. Nemůžeme také pominout praktický aspekt informační báze spojený s logistikou distribuce uměleckých scénických výstupů (hostování, koprodukce, festivaly).

Description in English
Our goal is to set up a methodical way of collecting data on theatres and spaces for theatre making and to create a comprehensive tool that would meaningfully provide data needed for decision-making and action by target groups. To validate the development of the tool on a suitably selected sample of data providers that encompasses the diversity of target groups. These groups are both suppliers of research data and users of future services, so the goal is to build mutual trust. The mission is to contribute to improving communication between owners, operators, architects and building designers and other active users of theatre making spaces and theatres in the country to sustainably develop professional conditions for the creation of artistic content and for artistic exchange.

Keywords
pasportizace; architektura divadel a scénických prostor; divadelní technologie;divadelní provoz; veřejné a kulturní služby; kulturní dědictví

Key words in English
passporting, architecture of theatre buildings and venues, theatre technologies, theatre operation, public cultural service, data-driven decision-making, cultural heritage.

Mark

TQ01000593

Default language

Czech

People responsible

Horáček Martin, doc. PhDr., Ph.D. - fellow researcher
Sládeček Svatopluk, MgA. - fellow researcher
Šopák Pavel, prof. PhDr., Ph.D. - fellow researcher
Galeová Nicol, Ing. arch. - principal person responsible

Units

Department of experimental design
- (2022-12-12 - not assigned)
Department of Monument Care
- (2023-09-01 - 2026-11-30)
Department of Theory
- (2023-09-01 - 2026-11-30)