Publication detail

Prebiotické sladidlo Tagatosa

OLŠOVCOVÁ, Z. VESPALCOVÁ, M.

Original Title

Prebiotické sladidlo Tagatosa

English Title

Prebiotic sweetener Tagatose

Type

conference paper

Language

Czech

Original Abstract

Krátká odborná přednáška na téma prebiotického sladidla tagatosy jako možnost náhrady sacharosy. V úvodu jsou uvedeny obecné informace, možnosti využití, její výroba, zpracování v organismu člověka a její účinek na zdraví. Dále je popsána metody HPLC s různými chromatografickými kolonami pro stanovení tagatosy ve vzorcích. Následně je prodiskutována vhodnost dané kolony.

English abstract

Short lecture on the topic of prebiotic sweetener tagatose as the possibility of substitution of sucrose. The introduction provides general information, utilization, production, processing in the human body and effect on health. Further is described HPLC method with various chromatographic columns for determining tagatose in samples. Consequently it discussed the appropriateness of the column.

Keywords

tagatosa, prebiotické, sladidlo, aplikace, HPLC

Key words in English

tagatose, prebiotic, sweetener, applications, HPLC

Authors

OLŠOVCOVÁ, Z.; VESPALCOVÁ, M.

RIV year

2013

Released

30. 5. 2013

ISBN

978-80-7305-650-6

Book

XV. konference mladých vědeckých pracovníků s mezinárodní účastí

Pages from

77

Pages to

80

Pages count

4

BibTex

@inproceedings{BUT101080,
  author="Zuzana {Jurečková} and Milena {Vespalcová}",
  title="Prebiotické sladidlo Tagatosa",
  booktitle="XV. konference mladých vědeckých pracovníků s mezinárodní účastí",
  year="2013",
  pages="77--80",
  isbn="978-80-7305-650-6"
}