Přístupnostní navigace
E-application
Search Search Close
Publication detail
ADÁMEK, M., ADÁMKOVÁ, A., TANČINOVÁ, D.
Original Title
Monitorování kvality mléčných produktů pomocí jednoduchých elektronických metod v malovýrobách
English Title
Monitoring the quality of dairy products using simple electronic methods in scale enterprises
Type
conference paper
Language
Czech
Original Abstract
Mléko a mléčné výrobky jsou jednou z nejdůležitějších součástí lidské výživě. Tyto procesy jsou náročné na přesnost, teplotní stability a hygieny. Jejich nedodržení může vést ke zdravotnímu riziku a možnosti dopadu na zdraví spotřebitele. Monitorování a jednoduchá neanalytická kontrola výrobního procesu v malovýrobě a při výrobě v domácnostech není dostupná. Jedním z možných řešení tohoto problému je kontrola a monitorování konce procesů pomocí termodynamických senzorů. Článek popisuje jednoduché monitorování procesu sýření, jogurtování a kvašení pomocí termodynamických senzorů.
English abstract
Milk and dairy products are one of the most important components of human nutrition. These processes are demanding accuracy, temperature stability and hygiene. Their failure can lead to health risks and the possibility of impact on the health of the consumer. Monitoring and simple non-analytical inspection process in small-scale production and the manufacture of household is not available. One possible solution to this problem is to control and monitor the end of thermodynamic processes using sensors. The article describes a simple process monitoring curdling, jogurtování and fermentation using thermodynamic sensors.
Keywords
Jedlý hmyz, dusíkaté látky, tuky, zdravotní rizika
Key words in English
Edible insects, nitrogenous substances, fats, health hazards
Authors
RIV year
2015
Released
12. 11. 2015
Publisher
Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky, Slovensko
Location
Nitra
ISBN
978-80-89738-06-9
Book
Zborník príspevkov z VIII. vedeckej konferencie „Mladí vedci – Bezpečnosť potravinového reťazca“
Edition
Prvé vydanie
Edition number
1
Pages from
16
Pages to
19
Pages count
4
BibTex
@inproceedings{BUT120169, author="Martin {Adámek}", title="Monitorování kvality mléčných produktů pomocí jednoduchých elektronických metod v malovýrobách", booktitle="Zborník príspevkov z VIII. vedeckej konferencie „Mladí vedci – Bezpečnosť potravinového reťazca“", year="2015", series="Prvé vydanie", number="1", pages="16--19", publisher="Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky, Slovensko", address="Nitra", isbn="978-80-89738-06-9" }