Publication detail

Monitorování kvality mléčných produktů pomocí jednoduchých elektronických metod v malovýrobách

ADÁMEK, M., ADÁMKOVÁ, A., TANČINOVÁ, D.

Original Title

Monitorování kvality mléčných produktů pomocí jednoduchých elektronických metod v malovýrobách

English Title

Monitoring the quality of dairy products using simple electronic methods in scale enterprises

Type

conference paper

Language

Czech

Original Abstract

Mléko a mléčné výrobky jsou jednou z nejdůležitějších součástí lidské výživě. Tyto procesy jsou náročné na přesnost, teplotní stability a hygieny. Jejich nedodržení může vést ke zdravotnímu riziku a možnosti dopadu na zdraví spotřebitele. Monitorování a jednoduchá neanalytická kontrola výrobního procesu v malovýrobě a při výrobě v domácnostech není dostupná. Jedním z možných řešení tohoto problému je kontrola a monitorování konce procesů pomocí termodynamických senzorů. Článek popisuje jednoduché monitorování procesu sýření, jogurtování a kvašení pomocí termodynamických senzorů.

English abstract

Milk and dairy products are one of the most important components of human nutrition. These processes are demanding accuracy, temperature stability and hygiene. Their failure can lead to health risks and the possibility of impact on the health of the consumer. Monitoring and simple non-analytical inspection process in small-scale production and the manufacture of household is not available. One possible solution to this problem is to control and monitor the end of thermodynamic processes using sensors. The article describes a simple process monitoring curdling, jogurtování and fermentation using thermodynamic sensors.

Keywords

Jedlý hmyz, dusíkaté látky, tuky, zdravotní rizika

Key words in English

Edible insects, nitrogenous substances, fats, health hazards

Authors

ADÁMEK, M., ADÁMKOVÁ, A., TANČINOVÁ, D.

RIV year

2015

Released

12. 11. 2015

Publisher

Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky, Slovensko

Location

Nitra

ISBN

978-80-89738-06-9

Book

Zborník príspevkov z VIII. vedeckej konferencie „Mladí vedci – Bezpečnosť potravinového reťazca“

Edition

Prvé vydanie

Edition number

1

Pages from

16

Pages to

19

Pages count

4

BibTex

@inproceedings{BUT120169,
  author="Martin {Adámek}",
  title="Monitorování kvality mléčných produktů pomocí jednoduchých elektronických metod v malovýrobách",
  booktitle="Zborník príspevkov z VIII. vedeckej konferencie „Mladí vedci – Bezpečnosť potravinového reťazca“",
  year="2015",
  series="Prvé vydanie",
  number="1",
  pages="16--19",
  publisher="Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky, Slovensko",
  address="Nitra",
  isbn="978-80-89738-06-9"
}