Přístupnostní navigace
E-application
Search Search Close
Publication detail
BUTOROVÁ, L.
Original Title
Využití moderních analytických technik pro charakterizaci plodů aronie a muchovníku
English Title
The use of advanced analytical techniques for the characterization of fruit Aronia and serviceberry
Type
presentation
Language
Czech
Original Abstract
Prezentovaná práce je pilotní studií zaměřenou na charakterizaci plodů aronie a muchovníků pomocí spektroskopických technik s důrazem na vliv rozpouštědla na vybrané parametry. Pomocí UV-VIS-NIR spektrometrie a EPR byly charakterizovány extrakty dvou odrůd Aronia melanocarpa a čtyř odrůd Amelanchier alnifolia, které byly sbírány v průběhu dvou let (2012, 2013). Byly sledovány následující parametry: celkový obsah polyfenolických látek, celkový obsah anthokyanů, barevné charakteristiky, schopnost vzorku redukovat železo a radikál-zhášecí aktivita s využitím syntetických radikálů •DPPH a ABTS•+.
English abstract
Presented work is a pilot study aimed at characterizing fruit Aronia and serviceberry using spectroscopic techniques with emphasis on the effect of solvents on the selected parameters. UV-VIS-NIR spectroscopy and EPR were characterized extracts of two varieties Aronia melanocarpa and four varieties of Amelanchier alnifolia, which were collected during two years (2012, 2013). The following parameters were monitored: total content of polyphenols, total anthocyanins, color characteristics, the ability of the sample to reduce iron and radical-quenching activity using synthetic radical DPPH • and ABTS • +.
Keywords
aronie, muchovník, antioxidační aktivita, anthokyany, EPR
Key words in English
aronia, serviceberry, antioxidant activity, anthocyanins, EPR
Authors
Released
30. 4. 2014
ISBN
978-80-8105-565-2
Book
Aplikované přírodní vědy
Pages count
17
BibTex
@misc{BUT121001, author="Lenka {Burdějová}", title="Využití moderních analytických technik pro charakterizaci plodů aronie a muchovníku", booktitle="Aplikované přírodní vědy", year="2014", pages="17", isbn="978-80-8105-565-2", note="presentation" }