Přístupnostní navigace
E-přihláška
Vyhledávání Vyhledat Zavřít
Detail publikace
BUTOROVÁ, L.
Originální název
Využití moderních analytických technik pro charakterizaci plodů aronie a muchovníku
Anglický název
The use of advanced analytical techniques for the characterization of fruit Aronia and serviceberry
Typ
audiovizuální tvorba
Jazyk
čeština
Originální abstrakt
Prezentovaná práce je pilotní studií zaměřenou na charakterizaci plodů aronie a muchovníků pomocí spektroskopických technik s důrazem na vliv rozpouštědla na vybrané parametry. Pomocí UV-VIS-NIR spektrometrie a EPR byly charakterizovány extrakty dvou odrůd Aronia melanocarpa a čtyř odrůd Amelanchier alnifolia, které byly sbírány v průběhu dvou let (2012, 2013). Byly sledovány následující parametry: celkový obsah polyfenolických látek, celkový obsah anthokyanů, barevné charakteristiky, schopnost vzorku redukovat železo a radikál-zhášecí aktivita s využitím syntetických radikálů •DPPH a ABTS•+.
Anglický abstrakt
Presented work is a pilot study aimed at characterizing fruit Aronia and serviceberry using spectroscopic techniques with emphasis on the effect of solvents on the selected parameters. UV-VIS-NIR spectroscopy and EPR were characterized extracts of two varieties Aronia melanocarpa and four varieties of Amelanchier alnifolia, which were collected during two years (2012, 2013). The following parameters were monitored: total content of polyphenols, total anthocyanins, color characteristics, the ability of the sample to reduce iron and radical-quenching activity using synthetic radical DPPH • and ABTS • +.
Klíčová slova
aronie, muchovník, antioxidační aktivita, anthokyany, EPR
Klíčová slova v angličtině
aronia, serviceberry, antioxidant activity, anthocyanins, EPR
Autoři
Vydáno
30. 4. 2014
ISBN
978-80-8105-565-2
Kniha
Aplikované přírodní vědy
Strany počet
17
BibTex
@misc{BUT121001, author="Lenka {Burdějová}", title="Využití moderních analytických technik pro charakterizaci plodů aronie a muchovníku", booktitle="Aplikované přírodní vědy", year="2014", pages="17", isbn="978-80-8105-565-2", note="presentation" }