Přístupnostní navigace
E-application
Search Search Close
Publication detail
VESPALCOVÁ, M. SVOBODOVÁ, A. ZDAŘILOVÁ, A.
Original Title
Stévie cukerná jako nekalorické sladidlo čajů
English Title
Stevia - non-caloric tea sweetener
Type
conference paper
Language
Czech
Original Abstract
Přednáška je zaměřena na náhradní sladidlo steviosid. Jedním z přírodních, rostlinných sladidel je steviosid - glykosidické sladidlo s terpenickým aglykonem. Vyskytuje se spolu s dalšími podobnými terpenickými sladidly v listech rostliny stévie cukerné (Stevia rebaudiana). Protože izolace čistého sladidla steviosidu z listů stévie je nákladná, byla zkoumána možnost použít celé sušené listy rostliny ke slazení různých typů čajů. Tak lze využít nejen steviosid ale i ostatní sladidla a příznivě působící látky v listech stévie obsažené. Senzorickou analýzou bylo zjišťováno množství sušených listů stévie potřebných k oslazení jak klasických tak i bylinných čajů. Pro zjištění kvantitativního obsahu steviosidu v konzumovaných čajových extraktech byly testovány a porovnány chromatografické i elektroforetické metody stanovení.
English abstract
The lecture presents an alternative sweetener stevioside. Stevioside is one of practically utilized natural plant sweeteners that are featured by absence of health risks. Chemically, it is a glycosidic compound with a terpenic aglycone. Isolation of stevioside from leafs of the plant Stevia Rebaudiana, in which it occurs together with another terpenic sweeteners, is demanding and expensive. We have investigated therefore utilization of dried plant leafs for sweetening of various kinds of tea. In this way, stevioside together with other terpenic sweeteners and, in addition, with various health supporting compounds that are contained in the Steavia Rebaudiana leafs as well may be turned to advantage. Determination of amount of dry Stevia Rebaudiana leafs necessary for sweetening of various kinds of classic and herbal tea was based on sensoric evaluation. Chromatographic and electrophoretic methods applied for determination of the stevioside content in the sensoricly evaluated tea extracts have been compared.
Key words in English
steviosid; Stevia rebaudiana; HPLC; CE; alternative sweetener; tea; sensory analysis
Authors
VESPALCOVÁ, M.; SVOBODOVÁ, A.; ZDAŘILOVÁ, A.
Released
20. 8. 2003
Publisher
VÚPP
Location
Praha
ISBN
80-902671-6-5
Book
Sborník příspěvků XXXIV. Symposia o nových směrech výroby a hodnocení potravin
Pages from
194
Pages to
196
Pages count
3
BibTex
@inproceedings{BUT15533, author="Milena {Vespalcová} and Alena {Svobodová} and Adéla {Zdařilová}", title="Stévie cukerná jako nekalorické sladidlo čajů", booktitle="Sborník příspěvků XXXIV. Symposia o nových směrech výroby a hodnocení potravin", year="2003", pages="194--196", publisher="VÚPP", address="Praha", isbn="80-902671-6-5" }