Detail publikace

Stévie cukerná jako nekalorické sladidlo čajů

VESPALCOVÁ, M. SVOBODOVÁ, A. ZDAŘILOVÁ, A.

Originální název

Stévie cukerná jako nekalorické sladidlo čajů

Anglický název

Stevia - non-caloric tea sweetener

Typ

článek ve sborníku ve WoS nebo Scopus

Jazyk

čeština

Originální abstrakt

Přednáška je zaměřena na náhradní sladidlo steviosid. Jedním z přírodních, rostlinných sladidel je steviosid - glykosidické sladidlo s terpenickým aglykonem. Vyskytuje se spolu s dalšími podobnými terpenickými sladidly v listech rostliny stévie cukerné (Stevia rebaudiana). Protože izolace čistého sladidla steviosidu z listů stévie je nákladná, byla zkoumána možnost použít celé sušené listy rostliny ke slazení různých typů čajů. Tak lze využít nejen steviosid ale i ostatní sladidla a příznivě působící látky v listech stévie obsažené. Senzorickou analýzou bylo zjišťováno množství sušených listů stévie potřebných k oslazení jak klasických tak i bylinných čajů. Pro zjištění kvantitativního obsahu steviosidu v konzumovaných čajových extraktech byly testovány a porovnány chromatografické i elektroforetické metody stanovení.

Anglický abstrakt

The lecture presents an alternative sweetener stevioside. Stevioside is one of practically utilized natural plant sweeteners that are featured by absence of health risks. Chemically, it is a glycosidic compound with a terpenic aglycone. Isolation of stevioside from leafs of the plant Stevia Rebaudiana, in which it occurs together with another terpenic sweeteners, is demanding and expensive. We have investigated therefore utilization of dried plant leafs for sweetening of various kinds of tea. In this way, stevioside together with other terpenic sweeteners and, in addition, with various health supporting compounds that are contained in the Steavia Rebaudiana leafs as well may be turned to advantage. Determination of amount of dry Stevia Rebaudiana leafs necessary for sweetening of various kinds of classic and herbal tea was based on sensoric evaluation. Chromatographic and electrophoretic methods applied for determination of the stevioside content in the sensoricly evaluated tea extracts have been compared.

Klíčová slova v angličtině

steviosid; Stevia rebaudiana; HPLC; CE; alternative sweetener; tea; sensory analysis

Autoři

VESPALCOVÁ, M.; SVOBODOVÁ, A.; ZDAŘILOVÁ, A.

Vydáno

20. 8. 2003

Nakladatel

VÚPP

Místo

Praha

ISBN

80-902671-6-5

Kniha

Sborník příspěvků XXXIV. Symposia o nových směrech výroby a hodnocení potravin

Strany od

194

Strany do

196

Strany počet

3

BibTex

@inproceedings{BUT15533,
  author="Milena {Vespalcová} and Alena {Svobodová} and Adéla {Zdařilová}",
  title="Stévie cukerná jako nekalorické sladidlo čajů",
  booktitle="Sborník příspěvků XXXIV. Symposia o nových směrech výroby a hodnocení potravin",
  year="2003",
  pages="194--196",
  publisher="VÚPP",
  address="Praha",
  isbn="80-902671-6-5"
}