Přístupnostní navigace
E-application
Search Search Close
Publication detail
VESPALCOVÁ, M. KRČMOVÁ, M. LANGAUF, A. ŘIHÁK, P.
Original Title
Thaumatin - perspektivní zástupce bílkovinných sladidel
English Title
Thaumatin - attractive member of proteinic sweeteners
Type
conference paper
Language
Czech
Original Abstract
Zajímavou skupinou nízkokalorických sladidel jsou rostlinné sladké proteiny, označované za nejsladší známé látky vůbec. Jejich perspektivním a zároveň nejvíce prozkoumaným a užívaným zástupcem je thaumatin. Je 3000krát sladší než sacharosa. Je mimořádně stabilní v širokém rozmezí pH i teplot. S výhodou je použitelný také jako chuťový modifikátor. Předkládaný příspěvek podává přehled o elektroforetickém chování thaumatinu v uspořádání kapilární zónové elektroforézy (CZE). Uvádí výchozí údaje nezbytné pro vypracování rutinní metody stanovení thaumatinu technikami kapilární elektroforézy. Porovnává separaci thaumatinu, který je složen ze dvou majoritních a tří minoritních peptidických řetězců, v systémech s nepokrytou kapilárou, s kapilárou potaženou polyakrylamidem a v micelárním systému.
English abstract
Plant proteins that are 1 000 - 3 000 times sweeter than sucrose are considered the most promising group of alternative sweeteners. The most important representative of such sweeteners, whose practical use was already reported, is thaumatin. The highly basic protein of pI = 11.7 and of molecular mass 22 kDa is 3 000 times sweeter than sucrose. Capillary electrophoresis is introduced in the food analysis within several last years because of its low price, high speed, simplicity and flexibility. The instrumental technique proved to be highly effective in the analysis of proteins. Therefore we decided to explore its prospects for the thaumatin analysis. In this study, prospects of CZE in the thaumatin analysis have been explored.
Key words in English
proteinic sweeteners; thaumatin; capillary electrophoresis;
Authors
VESPALCOVÁ, M.; KRČMOVÁ, M.; LANGAUF, A.; ŘIHÁK, P.
Released
15. 10. 2003
Publisher
Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
Location
Brno
ISBN
80-7305-473-6
Book
Sborník příspěvků konference o hygieně a technologii potravin XXXIII. Lenfeldovy a Höklovy dny
Edition number
1
Pages from
84
Pages to
86
Pages count
3
BibTex
@inproceedings{BUT15722, author="Milena {Vespalcová} and Miroslava {Krčmová} and Aleš {Langauf} and Pavel {Řihák}", title="Thaumatin - perspektivní zástupce bílkovinných sladidel", booktitle="Sborník příspěvků konference o hygieně a technologii potravin XXXIII. Lenfeldovy a Höklovy dny", year="2003", number="1", pages="84--86", publisher="Veterinární a farmaceutická univerzita Brno", address="Brno", isbn="80-7305-473-6" }