Publication detail

Thaumatin - perspektivní zástupce bílkovinných sladidel

VESPALCOVÁ, M. KRČMOVÁ, M. LANGAUF, A. ŘIHÁK, P.

Original Title

Thaumatin - perspektivní zástupce bílkovinných sladidel

English Title

Thaumatin - attractive member of proteinic sweeteners

Type

conference paper

Language

Czech

Original Abstract

Zajímavou skupinou nízkokalorických sladidel jsou rostlinné sladké proteiny, označované za nejsladší známé látky vůbec. Jejich perspektivním a zároveň nejvíce prozkoumaným a užívaným zástupcem je thaumatin. Je 3000krát sladší než sacharosa. Je mimořádně stabilní v širokém rozmezí pH i teplot. S výhodou je použitelný také jako chuťový modifikátor. Předkládaný příspěvek podává přehled o elektroforetickém chování thaumatinu v uspořádání kapilární zónové elektroforézy (CZE). Uvádí výchozí údaje nezbytné pro vypracování rutinní metody stanovení thaumatinu technikami kapilární elektroforézy. Porovnává separaci thaumatinu, který je složen ze dvou majoritních a tří minoritních peptidických řetězců, v systémech s nepokrytou kapilárou, s kapilárou potaženou polyakrylamidem a v micelárním systému.

English abstract

Plant proteins that are 1 000 - 3 000 times sweeter than sucrose are considered the most promising group of alternative sweeteners. The most important representative of such sweeteners, whose practical use was already reported, is thaumatin. The highly basic protein of pI = 11.7 and of molecular mass 22 kDa is 3 000 times sweeter than sucrose. Capillary electrophoresis is introduced in the food analysis within several last years because of its low price, high speed, simplicity and flexibility. The instrumental technique proved to be highly effective in the analysis of proteins. Therefore we decided to explore its prospects for the thaumatin analysis. In this study, prospects of CZE in the thaumatin analysis have been explored.

Key words in English

proteinic sweeteners; thaumatin; capillary electrophoresis;

Authors

VESPALCOVÁ, M.; KRČMOVÁ, M.; LANGAUF, A.; ŘIHÁK, P.

Released

15. 10. 2003

Publisher

Veterinární a farmaceutická univerzita Brno

Location

Brno

ISBN

80-7305-473-6

Book

Sborník příspěvků konference o hygieně a technologii potravin XXXIII. Lenfeldovy a Höklovy dny

Edition number

1

Pages from

84

Pages to

86

Pages count

3

BibTex

@inproceedings{BUT15722,
  author="Milena {Vespalcová} and Miroslava {Krčmová} and Aleš {Langauf} and Pavel {Řihák}",
  title="Thaumatin - perspektivní zástupce bílkovinných sladidel",
  booktitle="Sborník příspěvků konference o hygieně a technologii potravin
XXXIII. Lenfeldovy a Höklovy dny",
  year="2003",
  number="1",
  pages="84--86",
  publisher="Veterinární a farmaceutická univerzita Brno",
  address="Brno",
  isbn="80-7305-473-6"
}