Přístupnostní navigace
E-přihláška
Vyhledávání Vyhledat Zavřít
Detail publikace
VESPALCOVÁ, M. KRČMOVÁ, M. LANGAUF, A. ŘIHÁK, P.
Originální název
Thaumatin - perspektivní zástupce bílkovinných sladidel
Anglický název
Thaumatin - attractive member of proteinic sweeteners
Typ
článek ve sborníku ve WoS nebo Scopus
Jazyk
čeština
Originální abstrakt
Zajímavou skupinou nízkokalorických sladidel jsou rostlinné sladké proteiny, označované za nejsladší známé látky vůbec. Jejich perspektivním a zároveň nejvíce prozkoumaným a užívaným zástupcem je thaumatin. Je 3000krát sladší než sacharosa. Je mimořádně stabilní v širokém rozmezí pH i teplot. S výhodou je použitelný také jako chuťový modifikátor. Předkládaný příspěvek podává přehled o elektroforetickém chování thaumatinu v uspořádání kapilární zónové elektroforézy (CZE). Uvádí výchozí údaje nezbytné pro vypracování rutinní metody stanovení thaumatinu technikami kapilární elektroforézy. Porovnává separaci thaumatinu, který je složen ze dvou majoritních a tří minoritních peptidických řetězců, v systémech s nepokrytou kapilárou, s kapilárou potaženou polyakrylamidem a v micelárním systému.
Anglický abstrakt
Plant proteins that are 1 000 - 3 000 times sweeter than sucrose are considered the most promising group of alternative sweeteners. The most important representative of such sweeteners, whose practical use was already reported, is thaumatin. The highly basic protein of pI = 11.7 and of molecular mass 22 kDa is 3 000 times sweeter than sucrose. Capillary electrophoresis is introduced in the food analysis within several last years because of its low price, high speed, simplicity and flexibility. The instrumental technique proved to be highly effective in the analysis of proteins. Therefore we decided to explore its prospects for the thaumatin analysis. In this study, prospects of CZE in the thaumatin analysis have been explored.
Klíčová slova v angličtině
proteinic sweeteners; thaumatin; capillary electrophoresis;
Autoři
VESPALCOVÁ, M.; KRČMOVÁ, M.; LANGAUF, A.; ŘIHÁK, P.
Vydáno
15. 10. 2003
Nakladatel
Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
Místo
Brno
ISBN
80-7305-473-6
Kniha
Sborník příspěvků konference o hygieně a technologii potravin XXXIII. Lenfeldovy a Höklovy dny
Číslo edice
1
Strany od
84
Strany do
86
Strany počet
3
BibTex
@inproceedings{BUT15722, author="Milena {Vespalcová} and Miroslava {Krčmová} and Aleš {Langauf} and Pavel {Řihák}", title="Thaumatin - perspektivní zástupce bílkovinných sladidel", booktitle="Sborník příspěvků konference o hygieně a technologii potravin XXXIII. Lenfeldovy a Höklovy dny", year="2003", number="1", pages="84--86", publisher="Veterinární a farmaceutická univerzita Brno", address="Brno", isbn="80-7305-473-6" }