Detail publikace

Thaumatin - perspektivní zástupce bílkovinných sladidel

VESPALCOVÁ, M. KRČMOVÁ, M. LANGAUF, A. ŘIHÁK, P.

Originální název

Thaumatin - perspektivní zástupce bílkovinných sladidel

Anglický název

Thaumatin - attractive member of proteinic sweeteners

Typ

článek ve sborníku ve WoS nebo Scopus

Jazyk

čeština

Originální abstrakt

Zajímavou skupinou nízkokalorických sladidel jsou rostlinné sladké proteiny, označované za nejsladší známé látky vůbec. Jejich perspektivním a zároveň nejvíce prozkoumaným a užívaným zástupcem je thaumatin. Je 3000krát sladší než sacharosa. Je mimořádně stabilní v širokém rozmezí pH i teplot. S výhodou je použitelný také jako chuťový modifikátor. Předkládaný příspěvek podává přehled o elektroforetickém chování thaumatinu v uspořádání kapilární zónové elektroforézy (CZE). Uvádí výchozí údaje nezbytné pro vypracování rutinní metody stanovení thaumatinu technikami kapilární elektroforézy. Porovnává separaci thaumatinu, který je složen ze dvou majoritních a tří minoritních peptidických řetězců, v systémech s nepokrytou kapilárou, s kapilárou potaženou polyakrylamidem a v micelárním systému.

Anglický abstrakt

Plant proteins that are 1 000 - 3 000 times sweeter than sucrose are considered the most promising group of alternative sweeteners. The most important representative of such sweeteners, whose practical use was already reported, is thaumatin. The highly basic protein of pI = 11.7 and of molecular mass 22 kDa is 3 000 times sweeter than sucrose. Capillary electrophoresis is introduced in the food analysis within several last years because of its low price, high speed, simplicity and flexibility. The instrumental technique proved to be highly effective in the analysis of proteins. Therefore we decided to explore its prospects for the thaumatin analysis. In this study, prospects of CZE in the thaumatin analysis have been explored.

Klíčová slova v angličtině

proteinic sweeteners; thaumatin; capillary electrophoresis;

Autoři

VESPALCOVÁ, M.; KRČMOVÁ, M.; LANGAUF, A.; ŘIHÁK, P.

Vydáno

15. 10. 2003

Nakladatel

Veterinární a farmaceutická univerzita Brno

Místo

Brno

ISBN

80-7305-473-6

Kniha

Sborník příspěvků konference o hygieně a technologii potravin XXXIII. Lenfeldovy a Höklovy dny

Číslo edice

1

Strany od

84

Strany do

86

Strany počet

3

BibTex

@inproceedings{BUT15722,
  author="Milena {Vespalcová} and Miroslava {Krčmová} and Aleš {Langauf} and Pavel {Řihák}",
  title="Thaumatin - perspektivní zástupce bílkovinných sladidel",
  booktitle="Sborník příspěvků konference o hygieně a technologii potravin
XXXIII. Lenfeldovy a Höklovy dny",
  year="2003",
  number="1",
  pages="84--86",
  publisher="Veterinární a farmaceutická univerzita Brno",
  address="Brno",
  isbn="80-7305-473-6"
}