Publication detail

Falšování červených vín anthokyany bezu černého

VOŠMEROVÁ, D. VESPALCOVÁ, M. KUNDRÁT, M. ŠABATA, P. KUČERA, P.

Original Title

Falšování červených vín anthokyany bezu černého

English Title

Adulteration of red wine by Sambucus nigra anthocyans

Type

conference paper

Language

Czech

Original Abstract

Šťáva z bobulí bezu černého (Sambucus nigra) je bohatým zdrojem přírodních červených barviv a bývá často nezákonně používána k vylepšování barvy červených vín. V bezu bylo prokázáno celkem 5 antokyanů: kyanidín-3-sambubiosid, kyanidín-3-glukosid, kyanidín-3-sambubiosid-5-glukosid, kyanidín-3,5-diglukosid a kyanidín-3-sambubiosid-5-(p-kumaroylglukosid). Aglykonem je vždy pouze kyanidin. Ve víně jsou obsaženy jako aglykony následující anthokyanidiny: malvidin, peonidin, petunidin, delfinidin a kyanidin. Jako markery pro identifikaci přítomnosti šťávy bezu černého ve vzorku červeného vína byly vybrány anthokyany kyanidin-3-sambubiosid-5-glukosid a kyanidin-3-sambubiosid. Pro jejich stanovení bylo použito HPLC s kolonou plněnou reverzní fází. Tato metoda byla dále optimalizována tak, aby poskytovala jednoznačné informace o přítomnosti anthokyanů bezu černého ve vzorku vína a byla vhodná k rutinnímu používání při kontrole případného falšování vína přídavkem šťávy bezu černého.

English abstract

Elderberry (Sambucus nigra) juice is a rich source of natural red pigment. It is frequently used to illicit upgrading of red wine colour. As elderberry juice identification markers in a red wine was choosen anthocyans: kyanidin-3-sambubioside-5-glucoside and kyanidin-3-sambubioside. A HPLC with reversed phase column was used for its determination.

Key words in English

adulteration; red wine; anthocyan; Sambucus nigra

Authors

VOŠMEROVÁ, D.; VESPALCOVÁ, M.; KUNDRÁT, M.; ŠABATA, P.; KUČERA, P.

Released

30. 8. 2004

Publisher

VÚPP 2004

Location

Praha

ISBN

80-902671-8-1

Book

Sborník příspěvků z konference XXXV. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin

Edition number

1

Pages from

3

Pages to

5

Pages count

3

BibTex

@inproceedings{BUT15821,
  author="Dagmar {Vošmerová} and Milena {Vespalcová} and Michal {Kundrát} and Pavel {Šabata} and Pavel {Kučera}",
  title="Falšování červených vín anthokyany bezu černého",
  booktitle="Sborník příspěvků z konference XXXV. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin",
  year="2004",
  number="1",
  pages="3--5",
  publisher="VÚPP 2004",
  address="Praha",
  isbn="80-902671-8-1"
}