Přístupnostní navigace
E-application
Search Search Close
Publication detail
VOŠMEROVÁ, D. VESPALCOVÁ, M. KUNDRÁT, M. ŠABATA, P. KUČERA, P.
Original Title
Falšování červených vín anthokyany bezu černého
English Title
Adulteration of red wine by Sambucus nigra anthocyans
Type
conference paper
Language
Czech
Original Abstract
Šťáva z bobulí bezu černého (Sambucus nigra) je bohatým zdrojem přírodních červených barviv a bývá často nezákonně používána k vylepšování barvy červených vín. V bezu bylo prokázáno celkem 5 antokyanů: kyanidín-3-sambubiosid, kyanidín-3-glukosid, kyanidín-3-sambubiosid-5-glukosid, kyanidín-3,5-diglukosid a kyanidín-3-sambubiosid-5-(p-kumaroylglukosid). Aglykonem je vždy pouze kyanidin. Ve víně jsou obsaženy jako aglykony následující anthokyanidiny: malvidin, peonidin, petunidin, delfinidin a kyanidin. Jako markery pro identifikaci přítomnosti šťávy bezu černého ve vzorku červeného vína byly vybrány anthokyany kyanidin-3-sambubiosid-5-glukosid a kyanidin-3-sambubiosid. Pro jejich stanovení bylo použito HPLC s kolonou plněnou reverzní fází. Tato metoda byla dále optimalizována tak, aby poskytovala jednoznačné informace o přítomnosti anthokyanů bezu černého ve vzorku vína a byla vhodná k rutinnímu používání při kontrole případného falšování vína přídavkem šťávy bezu černého.
English abstract
Elderberry (Sambucus nigra) juice is a rich source of natural red pigment. It is frequently used to illicit upgrading of red wine colour. As elderberry juice identification markers in a red wine was choosen anthocyans: kyanidin-3-sambubioside-5-glucoside and kyanidin-3-sambubioside. A HPLC with reversed phase column was used for its determination.
Key words in English
adulteration; red wine; anthocyan; Sambucus nigra
Authors
VOŠMEROVÁ, D.; VESPALCOVÁ, M.; KUNDRÁT, M.; ŠABATA, P.; KUČERA, P.
Released
30. 8. 2004
Publisher
VÚPP 2004
Location
Praha
ISBN
80-902671-8-1
Book
Sborník příspěvků z konference XXXV. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin
Edition number
1
Pages from
3
Pages to
5
Pages count
BibTex
@inproceedings{BUT15821, author="Dagmar {Vošmerová} and Milena {Vespalcová} and Michal {Kundrát} and Pavel {Šabata} and Pavel {Kučera}", title="Falšování červených vín anthokyany bezu černého", booktitle="Sborník příspěvků z konference XXXV. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin", year="2004", number="1", pages="3--5", publisher="VÚPP 2004", address="Praha", isbn="80-902671-8-1" }