Přístupnostní navigace
E-přihláška
Vyhledávání Vyhledat Zavřít
Detail publikace
VOŠMEROVÁ, D. VESPALCOVÁ, M. KUNDRÁT, M. ŠABATA, P. KUČERA, P.
Originální název
Falšování červených vín anthokyany bezu černého
Anglický název
Adulteration of red wine by Sambucus nigra anthocyans
Typ
článek ve sborníku ve WoS nebo Scopus
Jazyk
čeština
Originální abstrakt
Šťáva z bobulí bezu černého (Sambucus nigra) je bohatým zdrojem přírodních červených barviv a bývá často nezákonně používána k vylepšování barvy červených vín. V bezu bylo prokázáno celkem 5 antokyanů: kyanidín-3-sambubiosid, kyanidín-3-glukosid, kyanidín-3-sambubiosid-5-glukosid, kyanidín-3,5-diglukosid a kyanidín-3-sambubiosid-5-(p-kumaroylglukosid). Aglykonem je vždy pouze kyanidin. Ve víně jsou obsaženy jako aglykony následující anthokyanidiny: malvidin, peonidin, petunidin, delfinidin a kyanidin. Jako markery pro identifikaci přítomnosti šťávy bezu černého ve vzorku červeného vína byly vybrány anthokyany kyanidin-3-sambubiosid-5-glukosid a kyanidin-3-sambubiosid. Pro jejich stanovení bylo použito HPLC s kolonou plněnou reverzní fází. Tato metoda byla dále optimalizována tak, aby poskytovala jednoznačné informace o přítomnosti anthokyanů bezu černého ve vzorku vína a byla vhodná k rutinnímu používání při kontrole případného falšování vína přídavkem šťávy bezu černého.
Anglický abstrakt
Elderberry (Sambucus nigra) juice is a rich source of natural red pigment. It is frequently used to illicit upgrading of red wine colour. As elderberry juice identification markers in a red wine was choosen anthocyans: kyanidin-3-sambubioside-5-glucoside and kyanidin-3-sambubioside. A HPLC with reversed phase column was used for its determination.
Klíčová slova v angličtině
adulteration; red wine; anthocyan; Sambucus nigra
Autoři
VOŠMEROVÁ, D.; VESPALCOVÁ, M.; KUNDRÁT, M.; ŠABATA, P.; KUČERA, P.
Vydáno
30. 8. 2004
Nakladatel
VÚPP 2004
Místo
Praha
ISBN
80-902671-8-1
Kniha
Sborník příspěvků z konference XXXV. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin
Číslo edice
1
Strany od
3
Strany do
5
Strany počet
BibTex
@inproceedings{BUT15821, author="Dagmar {Vošmerová} and Milena {Vespalcová} and Michal {Kundrát} and Pavel {Šabata} and Pavel {Kučera}", title="Falšování červených vín anthokyany bezu černého", booktitle="Sborník příspěvků z konference XXXV. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin", year="2004", number="1", pages="3--5", publisher="VÚPP 2004", address="Praha", isbn="80-902671-8-1" }