Publication detail

VĚTRÁNÍ PROSTOR PRO FERMENTACI VÍNA

NOVÁKOVÁ, I. ŠIKULA, O.

Original Title

VĚTRÁNÍ PROSTOR PRO FERMENTACI VÍNA

English Title

VENTILATION ROOM FOR WINE FERMENTATION

Type

article in a collection out of WoS and Scopus

Language

Czech

Original Abstract

Příspěvek se zabývá posouzením variantního větrání vybraného vinného sklepa při procesu fermentace vinného moštu s cílem udržet koncentraci oxidu uhličitého (CO₂) na úrovni bez závažných zdravotních rizik. Pro tento účel byly využity numerické simulace jedno-zónového časově neustáleného sdílení tepla a látky v softwaru DesignBuilder. Z dosažených výsledků vyplývá, že šachtové podtlakové větrání s větrací turbínou může být při správném návrhu a za daných podmínek stejně efektivní jako podtlakové větrání nucené. Naopak, interiér nevětraný, či větraný pouze infiltrací netěsnosti dveří, vede v daném případě ke koncentracím CO₂ životu nebezpečným.

English abstract

The paper deals with the assessment of alternative ventilation of a selected wine cellar during the wine must fermentation process with the aim of maintaining the concentration of carbon dioxide (CO₂) at a level without serious health risks. For this purpose, numerical simulations of single-zone time-varying heat and mass transfer in the DesignBuilder software were used. The results obtained show that shaft negative pressure ventilation with a ventilation turbine can be as effective as forced negative pressure ventilation with the correct design and under given conditions. On the contrary, an interior that is not ventilated or ventilated only by infiltration of door leaks leads to life-threatening CO₂ concentrations in this case.

Keywords

nucené větrání; přirozené větrání; sklep; fermentace vína; oxid uhličitý; ohrožení osob

Key words in English

forced ventilation; natural ventilation; cellar; wine fermentation; carbon dioxide; danger to people

Authors

NOVÁKOVÁ, I.; ŠIKULA, O.

Released

2. 12. 2024

Publisher

Slovenská spoločnosť pre techniku prostredia

Location

Bratislava

ISBN

978-80-8284-036-3

Book

zborník prednášok z 35. ročníka vedeckej medzinárodnej konferencie VNÚTORNÁ KLÍMA BUDOV 2024 na tému Dekarbonizácia a energetická náročnosť budov

Edition number

1

Pages from

121

Pages to

126

Pages count

6

URL

BibTex

@inproceedings{BUT193808,
  author="Iva {Nováková} and Ondřej {Šikula}",
  title="VĚTRÁNÍ PROSTOR PRO FERMENTACI VÍNA",
  booktitle="zborník prednášok z 35. ročníka vedeckej medzinárodnej konferencie VNÚTORNÁ KLÍMA BUDOV 2024
na tému Dekarbonizácia a energetická náročnosť budov",
  year="2024",
  number="1",
  pages="121--126",
  publisher="Slovenská spoločnosť pre techniku prostredia",
  address="Bratislava",
  isbn="978-80-8284-036-3",
  url="https://www.sstp.sk/podujatia/kalendar-podujati/vnutorna-klima-budov-2024-304_123sk.html"
}