Detail publikace
VĚTRÁNÍ PROSTOR PRO FERMENTACI VÍNA
NOVÁKOVÁ, I. ŠIKULA, O.
Originální název
VĚTRÁNÍ PROSTOR PRO FERMENTACI VÍNA
Anglický název
VENTILATION ROOM FOR WINE FERMENTATION
Typ
článek ve sborníku mimo WoS a Scopus
Jazyk
čeština
Originální abstrakt
Příspěvek se zabývá posouzením variantního větrání vybraného vinného sklepa při procesu fermentace vinného moštu s cílem udržet koncentraci oxidu uhličitého (CO₂) na úrovni bez závažných zdravotních rizik. Pro tento účel byly využity numerické simulace jedno-zónového časově neustáleného sdílení tepla a látky v softwaru DesignBuilder. Z dosažených výsledků vyplývá, že šachtové podtlakové větrání s větrací turbínou může být při správném návrhu a za daných podmínek stejně efektivní jako podtlakové větrání nucené. Naopak, interiér nevětraný, či větraný pouze infiltrací netěsnosti dveří, vede v daném případě ke koncentracím CO₂ životu nebezpečným.
Anglický abstrakt
The paper deals with the assessment of alternative ventilation of a selected wine cellar during the wine must fermentation process with the aim of maintaining the concentration of carbon dioxide (CO₂) at a level without serious health risks. For this purpose, numerical simulations of single-zone time-varying heat and mass transfer in the DesignBuilder software were used. The results obtained show that shaft negative pressure ventilation with a ventilation turbine can be as effective as forced negative pressure ventilation with the correct design and under given conditions. On the contrary, an interior that is not ventilated or ventilated only by infiltration of door leaks leads to life-threatening CO₂ concentrations in this case.
Klíčová slova
nucené větrání; přirozené větrání; sklep; fermentace vína; oxid uhličitý; ohrožení osob
Klíčová slova v angličtině
forced ventilation; natural ventilation; cellar; wine fermentation; carbon dioxide; danger to people
Autoři
NOVÁKOVÁ, I.; ŠIKULA, O.
Vydáno
2. 12. 2024
Nakladatel
Slovenská spoločnosť pre techniku prostredia
Místo
Bratislava
ISBN
978-80-8284-036-3
Kniha
zborník prednášok z 35. ročníka vedeckej medzinárodnej konferencie VNÚTORNÁ KLÍMA BUDOV 2024 na tému Dekarbonizácia a energetická náročnosť budov
Číslo edice
1
Strany od
121
Strany do
126
Strany počet
6
URL
BibTex
@inproceedings{BUT193808,
author="Iva {Nováková} and Ondřej {Šikula}",
title="VĚTRÁNÍ PROSTOR PRO FERMENTACI VÍNA",
booktitle="zborník prednášok z 35. ročníka vedeckej medzinárodnej konferencie VNÚTORNÁ KLÍMA BUDOV 2024
na tému Dekarbonizácia a energetická náročnosť budov",
year="2024",
number="1",
pages="121--126",
publisher="Slovenská spoločnosť pre techniku prostredia",
address="Bratislava",
isbn="978-80-8284-036-3",
url="https://www.sstp.sk/podujatia/kalendar-podujati/vnutorna-klima-budov-2024-304_123sk.html"
}