Detail publikace

VĚTRÁNÍ PROSTOR PRO FERMENTACI VÍNA

NOVÁKOVÁ, I. ŠIKULA, O.

Originální název

VĚTRÁNÍ PROSTOR PRO FERMENTACI VÍNA

Anglický název

VENTILATION ROOM FOR WINE FERMENTATION

Typ

článek ve sborníku mimo WoS a Scopus

Jazyk

čeština

Originální abstrakt

Příspěvek se zabývá posouzením variantního větrání vybraného vinného sklepa při procesu fermentace vinného moštu s cílem udržet koncentraci oxidu uhličitého (CO₂) na úrovni bez závažných zdravotních rizik. Pro tento účel byly využity numerické simulace jedno-zónového časově neustáleného sdílení tepla a látky v softwaru DesignBuilder. Z dosažených výsledků vyplývá, že šachtové podtlakové větrání s větrací turbínou může být při správném návrhu a za daných podmínek stejně efektivní jako podtlakové větrání nucené. Naopak, interiér nevětraný, či větraný pouze infiltrací netěsnosti dveří, vede v daném případě ke koncentracím CO₂ životu nebezpečným.

Anglický abstrakt

The paper deals with the assessment of alternative ventilation of a selected wine cellar during the wine must fermentation process with the aim of maintaining the concentration of carbon dioxide (CO₂) at a level without serious health risks. For this purpose, numerical simulations of single-zone time-varying heat and mass transfer in the DesignBuilder software were used. The results obtained show that shaft negative pressure ventilation with a ventilation turbine can be as effective as forced negative pressure ventilation with the correct design and under given conditions. On the contrary, an interior that is not ventilated or ventilated only by infiltration of door leaks leads to life-threatening CO₂ concentrations in this case.

Klíčová slova

nucené větrání; přirozené větrání; sklep; fermentace vína; oxid uhličitý; ohrožení osob

Klíčová slova v angličtině

forced ventilation; natural ventilation; cellar; wine fermentation; carbon dioxide; danger to people

Autoři

NOVÁKOVÁ, I.; ŠIKULA, O.

Vydáno

2. 12. 2024

Nakladatel

Slovenská spoločnosť pre techniku prostredia

Místo

Bratislava

ISBN

978-80-8284-036-3

Kniha

zborník prednášok z 35. ročníka vedeckej medzinárodnej konferencie VNÚTORNÁ KLÍMA BUDOV 2024 na tému Dekarbonizácia a energetická náročnosť budov

Číslo edice

1

Strany od

121

Strany do

126

Strany počet

6

URL

BibTex

@inproceedings{BUT193808,
  author="Iva {Nováková} and Ondřej {Šikula}",
  title="VĚTRÁNÍ PROSTOR PRO FERMENTACI VÍNA",
  booktitle="zborník prednášok z 35. ročníka vedeckej medzinárodnej konferencie VNÚTORNÁ KLÍMA BUDOV 2024
na tému Dekarbonizácia a energetická náročnosť budov",
  year="2024",
  number="1",
  pages="121--126",
  publisher="Slovenská spoločnosť pre techniku prostredia",
  address="Bratislava",
  isbn="978-80-8284-036-3",
  url="https://www.sstp.sk/podujatia/kalendar-podujati/vnutorna-klima-budov-2024-304_123sk.html"
}