Publication detail

Stanovení těkavých látek v sýrech SPME

VÍTOVÁ, E.

Original Title

Stanovení těkavých látek v sýrech SPME

English Title

Assessment of volatile compounds of cheeses by SPME

Type

conference paper

Language

Czech

Original Abstract

V sýrech se na tvorbě jejich charakteristické chuti podílejí těkavé látky, které jsou nositeli aroma. Aromatické látky můžeme zařadit do těchto skupin: uhlovodíky, aldehydy, ketony, alkoholy, fenoly, étery, karbonové kyseliny, estery, laktony, dusíkaté a sirné sloučeniny. Vyskytují se ve velmi nízkých koncentracích, řádově mikrogramy. Pro analýzu těchto látek plynovou chromatografií je nutné je nejprve izolovat z matrice. K tomuto účelu slouží celá řada metod, SPME je nová technika využívající křemenné vlákno pokryté vhodnou stacionární fází. Analyt ze vzorku se extrahuje přímo na povrch vlákna, kde dochází k jeho zakoncentrování. Metoda je jednoduchá a rychlá, snižuje celkové náklady analýzy, eliminuje potřebu rozpouštědel. Práce se zabývá optimalizací podmínek ovlivňujících extrakci těkavých látek ze sýrů.

English abstract

Assessment of volatile compounds of cheeses by SPME

Key words in English

SPME, aroma, cheese

Authors

VÍTOVÁ, E.

RIV year

2004

Released

3. 9. 2001

Publisher

Fakulta prírodných vied Univerzity Mateja Bela

Location

Banská Bystrica

Pages from

23

Pages to

23

Pages count

1

BibTex

@inproceedings{BUT3296,
  author="Eva {Vítová}",
  title="Stanovení těkavých látek v sýrech SPME",
  booktitle="Sborník 53. Zjazd chemických spoločností",
  year="2001",
  pages="1",
  publisher="Fakulta prírodných vied Univerzity Mateja Bela",
  address="Banská Bystrica"
}