Přístupnostní navigace
E-přihláška
Vyhledávání Vyhledat Zavřít
Detail publikace
VÍTOVÁ, E.
Originální název
Stanovení těkavých látek v sýrech SPME
Anglický název
Assessment of volatile compounds of cheeses by SPME
Typ
článek ve sborníku ve WoS nebo Scopus
Jazyk
čeština
Originální abstrakt
V sýrech se na tvorbě jejich charakteristické chuti podílejí těkavé látky, které jsou nositeli aroma. Aromatické látky můžeme zařadit do těchto skupin: uhlovodíky, aldehydy, ketony, alkoholy, fenoly, étery, karbonové kyseliny, estery, laktony, dusíkaté a sirné sloučeniny. Vyskytují se ve velmi nízkých koncentracích, řádově mikrogramy. Pro analýzu těchto látek plynovou chromatografií je nutné je nejprve izolovat z matrice. K tomuto účelu slouží celá řada metod, SPME je nová technika využívající křemenné vlákno pokryté vhodnou stacionární fází. Analyt ze vzorku se extrahuje přímo na povrch vlákna, kde dochází k jeho zakoncentrování. Metoda je jednoduchá a rychlá, snižuje celkové náklady analýzy, eliminuje potřebu rozpouštědel. Práce se zabývá optimalizací podmínek ovlivňujících extrakci těkavých látek ze sýrů.
Anglický abstrakt
Klíčová slova v angličtině
SPME, aroma, cheese
Autoři
Rok RIV
2004
Vydáno
3. 9. 2001
Nakladatel
Fakulta prírodných vied Univerzity Mateja Bela
Místo
Banská Bystrica
Strany od
23
Strany do
Strany počet
1
BibTex
@inproceedings{BUT3296, author="Eva {Vítová}", title="Stanovení těkavých látek v sýrech SPME", booktitle="Sborník 53. Zjazd chemických spoločností", year="2001", pages="1", publisher="Fakulta prírodných vied Univerzity Mateja Bela", address="Banská Bystrica" }