Publication detail

Elektroforetické stanovení náhradních sladidel v cukrovinkách pro diabetiky

VESPALCOVÁ, M. BATELKOVÁ, P.

Original Title

Elektroforetické stanovení náhradních sladidel v cukrovinkách pro diabetiky

English Title

Determination of alternative sveeteners by capillary electrophoresis in candies for diabetics.

Type

conference paper

Language

Czech

Original Abstract

Prezentovaná práce se zabývá současným stanovením náhradních sladidel NHDC a acesulfamu K v cukrovinkách pro diabetiky. Vyvinutá metoda používá jako finální analytickou techniku kapilární elektroforézu s UV detekcí. Pro předčištění vzorků a zakoncentrování obou sladidel byly využity SPE kolonky. Metoda byla vyvinuta pro koncentrační hladinu 2 - 20 mg/kg sladidel a byla ověřena na několika druzích cukrovinek běžně dosažitelných v obchodní síti.

English abstract

Introduced work is dealed with simultaneous determination of alternative sweeteners neohesperidin dihydrochalcone and ascesulfame K in candies for diabetics. Developed method use the capillary electrophoresis with UV-detection as a finaly analytical techniques. The solid phase extraction was used for preconcentration and purification both of sweeteners. The method was developed for concentration level of 2 to 20 mg/kg. It was verified for candies commonly available in market.

Keywords

kapilární elektroforéza, neohesperidin dihydrochalkon, acesulfamK

Key words in English

capillary electrophoresis; neohesperidin dihydrochalcone, acesulfame K

Authors

VESPALCOVÁ, M.; BATELKOVÁ, P.

RIV year

2006

Released

1. 9. 2006

Publisher

VÚPP 2006

Location

Praha

ISBN

1802-1433

Periodical

Sborník příspěvků XXXVII. Symposia o nových směrech výroby a hodnocení potravin

Year of study

37

Number

1

State

Czech Republic

Pages from

86

Pages to

88

Pages count

3

BibTex

@inproceedings{BUT43785,
  author="Milena {Vespalcová} and Petra {Batelková}",
  title="Elektroforetické stanovení náhradních sladidel v cukrovinkách pro diabetiky",
  booktitle="Sborník příspěvků XXXVII. Symposia o nových směrech výroby a hodnocení potravin",
  year="2006",
  journal="Sborník příspěvků XXXVII. Symposia o nových směrech výroby a hodnocení potravin",
  volume="37",
  number="1",
  pages="86--88",
  publisher="VÚPP 2006",
  address="Praha",
  issn="1802-1433"
}