Přístupnostní navigace
E-application
Search Search Close
Publication detail
VESPALCOVÁ, M. BATELKOVÁ, P.
Original Title
Elektroforetické stanovení náhradních sladidel v cukrovinkách pro diabetiky
English Title
Determination of alternative sveeteners by capillary electrophoresis in candies for diabetics.
Type
conference paper
Language
Czech
Original Abstract
Prezentovaná práce se zabývá současným stanovením náhradních sladidel NHDC a acesulfamu K v cukrovinkách pro diabetiky. Vyvinutá metoda používá jako finální analytickou techniku kapilární elektroforézu s UV detekcí. Pro předčištění vzorků a zakoncentrování obou sladidel byly využity SPE kolonky. Metoda byla vyvinuta pro koncentrační hladinu 2 - 20 mg/kg sladidel a byla ověřena na několika druzích cukrovinek běžně dosažitelných v obchodní síti.
English abstract
Introduced work is dealed with simultaneous determination of alternative sweeteners neohesperidin dihydrochalcone and ascesulfame K in candies for diabetics. Developed method use the capillary electrophoresis with UV-detection as a finaly analytical techniques. The solid phase extraction was used for preconcentration and purification both of sweeteners. The method was developed for concentration level of 2 to 20 mg/kg. It was verified for candies commonly available in market.
Keywords
kapilární elektroforéza, neohesperidin dihydrochalkon, acesulfamK
Key words in English
capillary electrophoresis; neohesperidin dihydrochalcone, acesulfame K
Authors
VESPALCOVÁ, M.; BATELKOVÁ, P.
RIV year
2006
Released
1. 9. 2006
Publisher
VÚPP 2006
Location
Praha
ISBN
1802-1433
Periodical
Sborník příspěvků XXXVII. Symposia o nových směrech výroby a hodnocení potravin
Year of study
37
Number
1
State
Czech Republic
Pages from
86
Pages to
88
Pages count
3
BibTex
@inproceedings{BUT43785, author="Milena {Vespalcová} and Petra {Batelková}", title="Elektroforetické stanovení náhradních sladidel v cukrovinkách pro diabetiky", booktitle="Sborník příspěvků XXXVII. Symposia o nových směrech výroby a hodnocení potravin", year="2006", journal="Sborník příspěvků XXXVII. Symposia o nových směrech výroby a hodnocení potravin", volume="37", number="1", pages="86--88", publisher="VÚPP 2006", address="Praha", issn="1802-1433" }