Přístupnostní navigace
E-přihláška
Vyhledávání Vyhledat Zavřít
Detail publikace
VESPALCOVÁ, M. BATELKOVÁ, P.
Originální název
Elektroforetické stanovení náhradních sladidel v cukrovinkách pro diabetiky
Anglický název
Determination of alternative sveeteners by capillary electrophoresis in candies for diabetics.
Typ
článek ve sborníku ve WoS nebo Scopus
Jazyk
čeština
Originální abstrakt
Prezentovaná práce se zabývá současným stanovením náhradních sladidel NHDC a acesulfamu K v cukrovinkách pro diabetiky. Vyvinutá metoda používá jako finální analytickou techniku kapilární elektroforézu s UV detekcí. Pro předčištění vzorků a zakoncentrování obou sladidel byly využity SPE kolonky. Metoda byla vyvinuta pro koncentrační hladinu 2 - 20 mg/kg sladidel a byla ověřena na několika druzích cukrovinek běžně dosažitelných v obchodní síti.
Anglický abstrakt
Introduced work is dealed with simultaneous determination of alternative sweeteners neohesperidin dihydrochalcone and ascesulfame K in candies for diabetics. Developed method use the capillary electrophoresis with UV-detection as a finaly analytical techniques. The solid phase extraction was used for preconcentration and purification both of sweeteners. The method was developed for concentration level of 2 to 20 mg/kg. It was verified for candies commonly available in market.
Klíčová slova
kapilární elektroforéza, neohesperidin dihydrochalkon, acesulfamK
Klíčová slova v angličtině
capillary electrophoresis; neohesperidin dihydrochalcone, acesulfame K
Autoři
VESPALCOVÁ, M.; BATELKOVÁ, P.
Rok RIV
2006
Vydáno
1. 9. 2006
Nakladatel
VÚPP 2006
Místo
Praha
ISSN
1802-1433
Periodikum
Sborník příspěvků XXXVII. Symposia o nových směrech výroby a hodnocení potravin
Ročník
37
Číslo
1
Stát
Česká republika
Strany od
86
Strany do
88
Strany počet
3
BibTex
@inproceedings{BUT43785, author="Milena {Vespalcová} and Petra {Batelková}", title="Elektroforetické stanovení náhradních sladidel v cukrovinkách pro diabetiky", booktitle="Sborník příspěvků XXXVII. Symposia o nových směrech výroby a hodnocení potravin", year="2006", journal="Sborník příspěvků XXXVII. Symposia o nových směrech výroby a hodnocení potravin", volume="37", number="1", pages="86--88", publisher="VÚPP 2006", address="Praha", issn="1802-1433" }