Detail publikace

Elektroforetické stanovení náhradních sladidel v cukrovinkách pro diabetiky

VESPALCOVÁ, M. BATELKOVÁ, P.

Originální název

Elektroforetické stanovení náhradních sladidel v cukrovinkách pro diabetiky

Anglický název

Determination of alternative sveeteners by capillary electrophoresis in candies for diabetics.

Typ

článek ve sborníku ve WoS nebo Scopus

Jazyk

čeština

Originální abstrakt

Prezentovaná práce se zabývá současným stanovením náhradních sladidel NHDC a acesulfamu K v cukrovinkách pro diabetiky. Vyvinutá metoda používá jako finální analytickou techniku kapilární elektroforézu s UV detekcí. Pro předčištění vzorků a zakoncentrování obou sladidel byly využity SPE kolonky. Metoda byla vyvinuta pro koncentrační hladinu 2 - 20 mg/kg sladidel a byla ověřena na několika druzích cukrovinek běžně dosažitelných v obchodní síti.

Anglický abstrakt

Introduced work is dealed with simultaneous determination of alternative sweeteners neohesperidin dihydrochalcone and ascesulfame K in candies for diabetics. Developed method use the capillary electrophoresis with UV-detection as a finaly analytical techniques. The solid phase extraction was used for preconcentration and purification both of sweeteners. The method was developed for concentration level of 2 to 20 mg/kg. It was verified for candies commonly available in market.

Klíčová slova

kapilární elektroforéza, neohesperidin dihydrochalkon, acesulfamK

Klíčová slova v angličtině

capillary electrophoresis; neohesperidin dihydrochalcone, acesulfame K

Autoři

VESPALCOVÁ, M.; BATELKOVÁ, P.

Rok RIV

2006

Vydáno

1. 9. 2006

Nakladatel

VÚPP 2006

Místo

Praha

ISSN

1802-1433

Periodikum

Sborník příspěvků XXXVII. Symposia o nových směrech výroby a hodnocení potravin

Ročník

37

Číslo

1

Stát

Česká republika

Strany od

86

Strany do

88

Strany počet

3

BibTex

@inproceedings{BUT43785,
  author="Milena {Vespalcová} and Petra {Batelková}",
  title="Elektroforetické stanovení náhradních sladidel v cukrovinkách pro diabetiky",
  booktitle="Sborník příspěvků XXXVII. Symposia o nových směrech výroby a hodnocení potravin",
  year="2006",
  journal="Sborník příspěvků XXXVII. Symposia o nových směrech výroby a hodnocení potravin",
  volume="37",
  number="1",
  pages="86--88",
  publisher="VÚPP 2006",
  address="Praha",
  issn="1802-1433"
}