Přístupnostní navigace
E-application
Search Search Close
Publication detail
VESPALCOVÁ, M. RAKOVSKÁ, E. SVOBODOVÁ, A. ZDAŘILOVÁ, A.
Original Title
Využití extraktů ze stévie cukerné
English Title
Utilization of Stevia rebaudiana extracts
Type
conference paper
Language
Czech
Original Abstract
Stévie cukerná Stevia rebaudiana Bertoni je rostlina známá především obsahem přírodního náhradního sladidla steviosidu. Extrakty z listů této rostliny jsou tedy sladké a s výhodou se mohou využívat ke slazení především nápojů. Bylo také zjištěno, že tyto extrakty potlačují růst mnohých mikroorganizmů. Tato práce se týká jednak využití sušených listů stévie cukerné ke slazení čajů a jednak účinku extraktů ze stévie na potlačení růstu některých potravinářsky významných mikroorganizmů. Pro sledování obsahu steviosidu v čajových extraktech byla na našem pracovišti vyvinuta nová chromatografická a elektroforetická metoda stanovení.
English abstract
This work is dealed partly with utilizatiion of dried Stevia rebaudiana leaves to tea sweetening. It is dealed partly with utilization of leaves extracts to micro-organizm inhibition. Two new methods, chromatographic and capillary electrophoretic, were developed for stevioside content studying.
Keywords
stévie cukerná, streviosid, slazení čajů, inhibice mokroorganizmů
Key words in English
stevia rebaudiana; stevioside; tea sweetening; extracts; micro-organizm inhibition
Authors
VESPALCOVÁ, M.; RAKOVSKÁ, E.; SVOBODOVÁ, A.; ZDAŘILOVÁ, A.
RIV year
2006
Released
13. 11. 2006
Publisher
FCHPT STU 2006
Location
Bratislava
ISBN
1335-5236
Periodical
Proceedings of 15th International Conference Chromatograqphic Methods and Human Health
Year of study
15
Number
1
State
Slovak Republic
Pages from
L29
Pages to
L32
Pages count
4