Přístupnostní navigace
E-přihláška
Vyhledávání Vyhledat Zavřít
Detail publikace
VESPALCOVÁ, M. RAKOVSKÁ, E. SVOBODOVÁ, A. ZDAŘILOVÁ, A.
Originální název
Využití extraktů ze stévie cukerné
Anglický název
Utilization of Stevia rebaudiana extracts
Typ
článek ve sborníku ve WoS nebo Scopus
Jazyk
čeština
Originální abstrakt
Stévie cukerná Stevia rebaudiana Bertoni je rostlina známá především obsahem přírodního náhradního sladidla steviosidu. Extrakty z listů této rostliny jsou tedy sladké a s výhodou se mohou využívat ke slazení především nápojů. Bylo také zjištěno, že tyto extrakty potlačují růst mnohých mikroorganizmů. Tato práce se týká jednak využití sušených listů stévie cukerné ke slazení čajů a jednak účinku extraktů ze stévie na potlačení růstu některých potravinářsky významných mikroorganizmů. Pro sledování obsahu steviosidu v čajových extraktech byla na našem pracovišti vyvinuta nová chromatografická a elektroforetická metoda stanovení.
Anglický abstrakt
This work is dealed partly with utilizatiion of dried Stevia rebaudiana leaves to tea sweetening. It is dealed partly with utilization of leaves extracts to micro-organizm inhibition. Two new methods, chromatographic and capillary electrophoretic, were developed for stevioside content studying.
Klíčová slova
stévie cukerná, streviosid, slazení čajů, inhibice mokroorganizmů
Klíčová slova v angličtině
stevia rebaudiana; stevioside; tea sweetening; extracts; micro-organizm inhibition
Autoři
VESPALCOVÁ, M.; RAKOVSKÁ, E.; SVOBODOVÁ, A.; ZDAŘILOVÁ, A.
Rok RIV
2006
Vydáno
13. 11. 2006
Nakladatel
FCHPT STU 2006
Místo
Bratislava
ISSN
1335-5236
Periodikum
Proceedings of 15th International Conference Chromatograqphic Methods and Human Health
Ročník
15
Číslo
1
Stát
Slovenská republika
Strany od
L29
Strany do
L32
Strany počet
4