Přístupnostní navigace
E-application
Search Search Close
Publication detail
DRDÁK, M. VESPALCOVÁ, M. VESELÁ, M.
Original Title
Význam a použití cyklamátů v poživatinách
English Title
The Importance of cyclamate application in foods
Type
conference paper
Language
Czech
Original Abstract
Práce uvádí možnosti použití náhradního nekalorického sladidla cyklamátu sodného pro nejrůznější potraviny. Toto sladidlo se aplikuje často také v kosmetických výrobcích a v léčivech. Podrobně jsou popsány také vlastnosti cyklamátu. Krátká zmínka je věnována historii objevu cyklamátu a vývoji jeho využívání. Zmíněny jsou možné zdravotní aspekty.
English abstract
The thesis presents the possibilities of the artificial non-caloric sweetener sodium cyclamate using for various foods. This sweetener is also often applied in cosmetic products and pharmaceuticals. The properties of cyclamate are also described in detail. A brief mention is made of the history of cyclamate discovery and the development of its use. Possible health aspects are mentioned.
Keywords
náhradní nekalorická sladidla, cyklamát sodný
Key words in English
artificial non-caloric sweeteners, sodium cyclamate
Authors
DRDÁK, M.; VESPALCOVÁ, M.; VESELÁ, M.
RIV year
1998
Released
6. 10. 1998
Publisher
VUP SCHS SAV
Location
Bratislava
ISBN
80-85330-47-4
Book
8.vědecká konference: Aditívne látky v poživatinách
Edition
Pages from
47
Pages to
49
Pages count
126
BibTex
@inproceedings{BUT54734, author="Milan {Drdák} and Milena {Vespalcová} and Mária {Veselá}", title="Význam a použití cyklamátů v poživatinách", booktitle="8.vědecká konference: Aditívne látky v poživatinách", year="1998", series="1998", pages="47--49", publisher="VUP SCHS SAV", address="Bratislava", isbn="80-85330-47-4" }