Přístupnostní navigace
E-application
Search Search Close
Publication detail
BEZDĚKOVÁ, Š. VÍTOVÁ, E. JASCHKOVÁ, K.
Original Title
Senzorický profil zrání sýra s bílou plísní ve vztahu ke změnám některých těkavých látek
English Title
Sensory profile of white mould cheese ripening related to changes of volatile compounds
Type
abstract
Language
Czech
Original Abstract
Senzorické hodnocení sýrů s bílou plísní porovnané se změnami některých těkavých aromatických látek. Jako nejvhodnější byla zvolena a optimalizována metoda SPME. Její hlavní výhody jsou jednoduchost, rychlost a především velmi šetrné extrakční podmínky, při nichž nedochází k tepelné, chemické ani mechanické modifikaci vzorku. Těkavé látky byly extrahovány vláknem CarboxenTM-Polydimethylsiloxane 85 mikrom a následně analyzovány plynovou chromatografií.
English abstract
Sensory assessment of white mould cheese ripening compared with changes of some volatile aroma compounds. SPME was chosen and optimised as the most convenient. It offers many advantages: simplicity, rapidity and first of all minimizing thermal, chemical and mechanical modifications of the sample. The volatile components were extracted using Carboxen-Polydimethylsiloxane 85 mikrom fiber and analysed by gas chromatography. The method showed good reproducibility and sensitivity. Linearity was excellent.
Keywords
plísňové sýry, aromatické látky
Key words in English
white mould cheese, volatile compounds
Authors
BEZDĚKOVÁ, Š.; VÍTOVÁ, E.; JASCHKOVÁ, K.
Released
6. 9. 2004
Publisher
ČSCH
Location
Ostrava
ISBN
0009-2770
Book
Chemické listy - 56. sjezd chemických společností - sborník
Edition number
8
Pages from
687
Pages to
Pages count
1
BibTex
@misc{BUT60427, author="Šárka {Bezděková} and Eva {Vítová} and Kristýna {Jaschková}", title="Senzorický profil zrání sýra s bílou plísní ve vztahu ke změnám některých těkavých látek", booktitle="Chemické listy - 56. sjezd chemických společností - sborník", year="2004", edition="8", pages="687--687", publisher="ČSCH", address="Ostrava", isbn="0009-2770", note="abstract" }