Přístupnostní navigace
E-přihláška
Vyhledávání Vyhledat Zavřít
Detail publikace
BEZDĚKOVÁ, Š. VÍTOVÁ, E. JASCHKOVÁ, K.
Originální název
Senzorický profil zrání sýra s bílou plísní ve vztahu ke změnám některých těkavých látek
Anglický název
Sensory profile of white mould cheese ripening related to changes of volatile compounds
Typ
abstrakt
Jazyk
čeština
Originální abstrakt
Senzorické hodnocení sýrů s bílou plísní porovnané se změnami některých těkavých aromatických látek. Jako nejvhodnější byla zvolena a optimalizována metoda SPME. Její hlavní výhody jsou jednoduchost, rychlost a především velmi šetrné extrakční podmínky, při nichž nedochází k tepelné, chemické ani mechanické modifikaci vzorku. Těkavé látky byly extrahovány vláknem CarboxenTM-Polydimethylsiloxane 85 mikrom a následně analyzovány plynovou chromatografií.
Anglický abstrakt
Sensory assessment of white mould cheese ripening compared with changes of some volatile aroma compounds. SPME was chosen and optimised as the most convenient. It offers many advantages: simplicity, rapidity and first of all minimizing thermal, chemical and mechanical modifications of the sample. The volatile components were extracted using Carboxen-Polydimethylsiloxane 85 mikrom fiber and analysed by gas chromatography. The method showed good reproducibility and sensitivity. Linearity was excellent.
Klíčová slova
plísňové sýry, aromatické látky
Klíčová slova v angličtině
white mould cheese, volatile compounds
Autoři
BEZDĚKOVÁ, Š.; VÍTOVÁ, E.; JASCHKOVÁ, K.
Vydáno
6. 9. 2004
Nakladatel
ČSCH
Místo
Ostrava
ISBN
0009-2770
Kniha
Chemické listy - 56. sjezd chemických společností - sborník
Číslo edice
8
Strany od
687
Strany do
Strany počet
1
BibTex
@misc{BUT60427, author="Šárka {Bezděková} and Eva {Vítová} and Kristýna {Jaschková}", title="Senzorický profil zrání sýra s bílou plísní ve vztahu ke změnám některých těkavých látek", booktitle="Chemické listy - 56. sjezd chemických společností - sborník", year="2004", edition="8", pages="687--687", publisher="ČSCH", address="Ostrava", isbn="0009-2770", note="abstract" }