Přístupnostní navigace
E-application
Search Search Close
Publication detail
VESPALCOVÁ, M. HORÁKOVÁ, H. SVOBODOVÁ, A. ZDAŘILOVÁ, A. ZEMANOVÁ, J. DRDÁK, M.
Original Title
Využití kapilární elektroforézy při analýze náhradních sladidel přírodního původu
English Title
Utilization of capillary electrophoresis for analyses of plant origin alternative sweeteners
Type
conference paper
Language
Czech
Original Abstract
Thaumatin je označován jako nejsladší známá látka, je asi 3 000x sladší než sacharosa. Má rovněž vlastnosti chuťového modifikátoru. V příspěvku bude ukázáno využití kapilární zónové elektroforézy k jeho separacím. Neohesperidin dihydrochalkon (NHDC) má kromě vysoké sladivosti (je 1 500x sladší než sacharosa) také schopnost maskovat některé pachutě. Možnost jeho stanovení izotachoforézou a kapilární zónovou elektroforézou byla zkoumána. Stevie cukerná, která může být pěstována i v našich klimatických podmínkách, obsahuje ve svých listech steviosid, sloučeninu 200 x sladší než sacharosa. Použití kapilární zónové elektroforézy ke stanovení steviosidu bude prezentováno.
English abstract
Utilization of capillary electrophoresis for analyses of plant origin alternative sweeteners is presented.
Key words in English
capillary electrophoresis; alternative sweeteners;
Authors
VESPALCOVÁ, M.; HORÁKOVÁ, H.; SVOBODOVÁ, A.; ZDAŘILOVÁ, A.; ZEMANOVÁ, J.; DRDÁK, M.
RIV year
2002
Released
27. 5. 2002
Publisher
VÚPP Praha 2002
Location
Praha
ISBN
80-902671-5-7
Book
Sborník příspěvků XXXIII. symposia o nových směrech výroby a hodnocení potravin
Edition number
1
Pages from
203
Pages to
204
Pages count
2
BibTex
@inproceedings{BUT7253, author="Milena {Vespalcová} and Hana {Horáková} and Alena {Svobodová} and Adéla {Zdařilová} and Jana {Zemanová} and Milan {Drdák}", title="Využití kapilární elektroforézy při analýze náhradních sladidel přírodního původu", booktitle="Sborník příspěvků XXXIII. symposia o nových směrech výroby a hodnocení potravin", year="2002", number="1", pages="203--204", publisher="VÚPP Praha 2002", address="Praha", isbn="80-902671-5-7" }