Přístupnostní navigace
E-přihláška
Vyhledávání Vyhledat Zavřít
Detail publikace
VESPALCOVÁ, M. HORÁKOVÁ, H. SVOBODOVÁ, A. ZDAŘILOVÁ, A. ZEMANOVÁ, J. DRDÁK, M.
Originální název
Využití kapilární elektroforézy při analýze náhradních sladidel přírodního původu
Anglický název
Utilization of capillary electrophoresis for analyses of plant origin alternative sweeteners
Typ
článek ve sborníku ve WoS nebo Scopus
Jazyk
čeština
Originální abstrakt
Thaumatin je označován jako nejsladší známá látka, je asi 3 000x sladší než sacharosa. Má rovněž vlastnosti chuťového modifikátoru. V příspěvku bude ukázáno využití kapilární zónové elektroforézy k jeho separacím. Neohesperidin dihydrochalkon (NHDC) má kromě vysoké sladivosti (je 1 500x sladší než sacharosa) také schopnost maskovat některé pachutě. Možnost jeho stanovení izotachoforézou a kapilární zónovou elektroforézou byla zkoumána. Stevie cukerná, která může být pěstována i v našich klimatických podmínkách, obsahuje ve svých listech steviosid, sloučeninu 200 x sladší než sacharosa. Použití kapilární zónové elektroforézy ke stanovení steviosidu bude prezentováno.
Anglický abstrakt
Utilization of capillary electrophoresis for analyses of plant origin alternative sweeteners is presented.
Klíčová slova v angličtině
capillary electrophoresis; alternative sweeteners;
Autoři
VESPALCOVÁ, M.; HORÁKOVÁ, H.; SVOBODOVÁ, A.; ZDAŘILOVÁ, A.; ZEMANOVÁ, J.; DRDÁK, M.
Rok RIV
2002
Vydáno
27. 5. 2002
Nakladatel
VÚPP Praha 2002
Místo
Praha
ISBN
80-902671-5-7
Kniha
Sborník příspěvků XXXIII. symposia o nových směrech výroby a hodnocení potravin
Číslo edice
1
Strany od
203
Strany do
204
Strany počet
2
BibTex
@inproceedings{BUT7253, author="Milena {Vespalcová} and Hana {Horáková} and Alena {Svobodová} and Adéla {Zdařilová} and Jana {Zemanová} and Milan {Drdák}", title="Využití kapilární elektroforézy při analýze náhradních sladidel přírodního původu", booktitle="Sborník příspěvků XXXIII. symposia o nových směrech výroby a hodnocení potravin", year="2002", number="1", pages="203--204", publisher="VÚPP Praha 2002", address="Praha", isbn="80-902671-5-7" }